MagazinNovosti

OPADANJE KOSE, B0LOVI, UMOR? JESTE LI PRIMIJETILI DA SE OSJEĆATE LOŠIJE: Ovo Je Znak Da Vam Fale Ova 3 VITAMINA

Mnoge dijete danas preporučuju ograničeni unos masnoće, jer strahujemo od viška kilograma i povišenog holesterola. Ali masnoće su važne u ishrani i ako ih ne unosimo dovoljno, imaćemo više problema koji mogu da se manifestuju ozbiljnim simptomima, pa čak i da ostave posljedice na zdravlje.

Ako ne unosimo masnoće, tijelo ne može da apsorbuje vitamine A, D i K, što povećava rizik od zabrinjavajućih simptoma. Znaci da niste unijeli dovoljno ovih vitamina su:

Natekle desni
Lako nastajanje modrica
Suva kosa
Zubi koji se “klate”
Depresija
Bol u mišićima
Krvni ugrušci pod noktima
Noćno sljepilo
Problemi s plodnošću

Masti su nam neophodne za mnoge procese u tijelu, pa ako ih nema, pojaviće se i ovi simptomi. Mnogi i ne znaju da su masti ključne za mnoge molekule koji dalje grade ćelije koje kontrolišu odgovor tijela na upale. Ako ne jedemo dovoljno masti, mogu se pojaviti ovi simptomi:

Dermatitis
Sporo zarastanje rana
Opadanje kose
Česte infekcije

Masti bi trebalo da čine oko 35 odsto unijetih kalorija preko dana, što bi značilo da na režimu ishrane od 2.000-2.500 kalorija dnevno, treba da unesemo od 66 pa čak do 97 grama masti.
Neke od njih biće zasićene, kao što su jaja, meso ili mliječni proizvodi, ali ostale bi trebalo da budu mononezasićene ili polinezasićene. Takve masnoće nalaze se u:

Maslinama
Maslinovom ulju
Masnim vrstama ribe
Orašastim plodovima

Dakle, povedite računa o unosu masti jer su zapravo neophodne tijelu da bi ostalo zdravo, a bespotrebno ih izbacujete ako ste na restriktivnom režimu ishrane.(MONDO)