Magazin

10 kuhinjskih pomagala iz raznih zemalja svijeta koja rijetko viđamo u domaćim kuhinjama

Za pripremu slasnih jela iz različitih svjetskih kuhinja ponekad su potrebni i određeni uređaji i posuđe. Primjerice, kineske okruglice moraju se kuhati u bambusovom parnom kuhalu. U Danskoj peku krafne za koje je potreban poseban metalni kalup.

Evo koja su vam kuhinjska pomagala potrebna kako bi pripremili neke od poznatih delicija iz različitih svjetskih kuhinja.

1. Kalabaš (Južna Amerika)

Gotovo da nema kuhinje u Argentini, Čileu ili bilo kojoj drugoj južnoameričkoj zemlji koja nema kalabaš – posebnu zdjelu za pripremu čaja od mate. Mate je tonik piće koje je nevjerojatno popularno u ovoj regiji. Kuha se u kalabašu, koji dolazi uz cijev koja se zove bombila. Bočna strana cijevi koja je uronjena u posudu ima sito filtar. Da nema bombile, bilo bi vrlo neugodno piti ovaj čaj, jer bi se njegovi sitni listići lako uvukli u šalicu.

2. Stroj za raclette (Švicarska)

Raclette je naziv i nacionalnog jela i vrste sira koji je glavni sastojak u njemu. Sir treba otopiti i jesti zajedno s povrćem ili mesom. Raclette se često kuha na skijalištima, a kako bi ovo jelo kuhali kod kuće, Švicarci koriste posebne aparate poput ovoga na fotki.

3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)

Armudu ima nekoliko prednosti u odnosu na obične čaše. Zbog svog kruškolikog oblika gornji dio se ne zagrijava previše, pa ga nije neugodno držati. Također, donji se dio ne hladi brzo i održava čaj toplim duže vremena.

4. Parni aparat od bambusa (Kina)

Mnoge kineske obitelji svakodnevno koriste parne aparate od bambusa. Hranu možete poslužiti upravo u njemu, što vam ostavlja manje posuđa za pranje. Nije li to sjajno?

5. Dolsot (Koreja)

Dolsot je kamena zdjela u kojoj se poslužuje jelo koje se zove “bibimbapom”. Ovo jelo sastoji se od riže s mesom i povrća. Jelo posluženo u ovakvoj zdjeli nastavlja se kuhati čak i nakon što je uklonjeno sa štednjaka. Zbog toga je posudu potrebno staviti na podmetač, kako ne bi zapalila stol.

6. Chawan (zemlje istočne Azije)

Chawan je tradicionalna zdjela za pripremu i ispijanje čaja. Najbolja stvar kod ove zdjele je što je vrlo ugodna u rukama i dugo zadržava temperaturu napitka.

7. Stroj za okruglice (Rusija)

U ruskim obiteljima postoji tradicija spravljanja pelmena (okruglica). Mnogi ljudi koriste poseban uređaj kako bi ubrzali postupak. Pomaže u bržoj izradi i omogućava bolji oblik okruglica.

8. Aparat za moku

Godine 1933. tvrtka Bialetti prva je pustila u prodaju ovakav aparat za kavu, koji je kasnije postao simbol talijanske kave.

9. Toper za jaje (Njemačka)

Meko kuhana jaja neizbježni su dio njemačkog doručka. No, jaja se često ne mogu lako oguliti i na kraju imamo ljuske posvuda. Zato praktični Nijemci koriste ovaj uređaj. Pomaže u urednom uklanjanju “glave” ljuske s jaja. Toperi mogu biti različitih oblika, ali njihova funkcija ostaje ista. Savršena je alternativa žlici.

10. Tajine (Maroko)

Tradicionalna glinena sjevernoafrička keramika sastavni je dio marokanske kuhinje. Zahvaljujući svom posebnom obliku, para se akumulira u gornjem dijelu poklopca prije nego što kondenzacija polako krene prema dolje. Taj se postupak ponavlja sve dok jelo nije potpuno kuhano.