Magazin

NOVAK ĐOKOVIĆ DO DETALJA OPISAO ŠTA JEDE: Ujutru prvo popijem mlaku limunadu, a OVO nikad ne jedem

Da li se sjećate onih godina kada je Novak svaki meč počinjao sa velikom snagom, da bi istu gubio iznenada u sred meča…

Novak Đoković je uradio baš sve kako bi poboljšao svoje nastupe na terenu: operisao je nos da bi poboljšao disanje, menjao hranu, ali ništa nije pomagalo.

A onda je otkrio šta mu je pomoglo:

“Oduvek sam imao respiratorne probleme, posebno u Australiji, poput blage verzije astme. Od sedme godine gušio sam se noću. Sa godinama su mi se i alergije pojačavale. Na terenu, uz nalet adrenalina i uzbuđenja, simptomi su još gori. Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim od meča. Dr Igor me je kontaktirao preko zajedničkih prijatelja. Imali smo par tretmana i već sam osetio prve rezultate. To je bio moj prvi susret sa biofidbek terapijom.”

“Pobrinuo se za fizički i mentalni deo mog zdravlja i ušao u srž problema. Naravno, ishrana je bila jedan od ključnih problema i promena ishrane je učinila mnogo za mene. Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah,” kaže Novak u razgovoru sa novinarom Grajamom Besingerom.

“Porodica jeste bila zabrinuta u početku. Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč. To je bio inicijalni momenat koji me je doveo do sadašnjeg jelovnika koji se zasniva na biljnoj ishrani. Ne jedem ništa životinjskog porekla,” kaže Nole.

A ŠTA DANAS JEDE NOVAK ĐOKOVIĆ?

“Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari.”

Pored hrane, Novak je veliku pažnju obratio na stanje uma. U posebno teškim situacijama, poput odlučujućih trenutaka u mečevima, Novak se služi sledećom tehnikom:

“Pre svega, svesno disanje. To je najjednostavnija a najefikasnija tehnika koja mi svaki put pomogne. Pored toga, praktikujem “mindfulness” tehniku (punoumnost), vodim dnevnik, meditiram, razgovaram sa svojim timom, roditeljima, suprugom. Takođe, razgovaram i sa svojim lajf koučevima. Svako ko se profesionalno bavi sportom zna koliko je posvećenosti i truda potrebno za rezultate, ne samo u fizičkom već i u mentalnom delu igre, a to morate sami da uradite. Drugi mogu da vas razumeju, da vas ohrabre, da vam daju alate, ali sav posao morate da obavite sami,” kaže Nole.