MagazinNovosti

KLIMA UREĐAJ DUPLIRA RAČUN ZA STRUJU, SVE ZBOG 1 GREŠKE: Evo kako da vam računica bude manja – PROVJERENO DJELUJE

Vreli dani usijali su stanove, a sav trud da se oni rashlade – usijaće i račune. I to one za struju.

Prema podacima “Elektrodistribucije Srbije” potrošnja najtoplijeg dana ovog mjeseca bila je skoro jednaka zimskoj. Građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mjesečni trošak za struju.

Pirkanje iz klime, kada bi se ostalo u “zelenoj” tarifi, koštalo bi nepune 17 eura mjesečno, ali za one koji troše samo “crvene” kilovate i čak 67 eura.

“Elektroprivreda Srbije”, na svom sajtu potrošačima nudi savjete o izboru uređaja. Prema njihovoj računici, jedan sat rada klime “dvanaestice” mjesečno troši od 30 do 40 kilovat – sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 1.63e do 6.54 eura. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun “teži” od 300 do 400 kilovat-sati.

U višoj, dnevnoj, “zelenoj” tarifi to je od 16 do 22e. Ukoliko je potrošač u “plavom”, ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 23 do 32eura Ko je zaglibio u “crvenu” tarifu deset sati klime, mjesec dana, platiće od 49 do 60 eura.

Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 0.015 eura u “zelenoj”, preko 0.020e u “plavoj”, do 0.042 eura u “crvenoj” zoni.

Potrošnja klima-uređaja zavisi od njegove snage, režima rada, vrste kompresora, starosti, energetskog razreda.

– Moderni uređaji koriste inverterski kompresor, što znači da ne rade neprestano punom snagom, tako da i ta potrošnja pada u periodu kada održava postignutu temperaturu. Sve u svemu, nije lako izračunati koliko će rad klime na kraju koštati. Potrošnja zavisi od starosti uređaja, izolacije stana ili kuće.

Od toga zavisi koliko će brzo dostići željenu temperaturu i koliko će je dugo samo održavati.

Letnja žega tako potrošnju struje približi onoj u najhladnijim mesecima godine.

– Sve intenzivnije povećanje potrošnje električne energije tokom letnjih meseci, pre svega zbog upotrebe rashladnih uređaja, dovode do situacije da su opterećenja distributivnog sistema tokom ljetnjih meseci približno ista onima koje postoje tokom zimskih meseci – kažu u “Elektrodistribuciji Srbije”.

Iz “Elektroprivrede Srbije” poručuju da njihov sistem radi stabilno i pouzdano, a da se proizvodnja uglja i električne energije odvija u skladu sa planom.

Izvor:Kurir