Magazin

Nevjerovatne činjenice o ženama za koje ćete pomisliti da su puka izmišljotina : Činjenica broj 2 će vas ostaviti bez teksta

Sve te knjige o tome kako razumjeti žene nemaju nikakve veze sa biološkim i društvenim činjenicama o ljepšoj i nježnoj polovini čovječanstva. Na primer, zašto žene žive 2-10 godina duže od muškaraca širom svijeta.

Nastavite da čitate i saznaćete neke sjajne, pomalo nevjerovatne i kontroverzne, ali istinite činjenice o ženama. Recite nam koja vas je najviše iznenadila.

1. Žene vide više boja

Da li ste se ikada svađali sa svojom prijateljicom oko bijelih zavjesa za koje je ona tvrdila da su bež ili krem? Razlog tome je što žene u prosjeku vide 20% više razlika u bojama i oblicima.

2. Štikle su bile namijenjene muškarcima

1600-ih godina, štikle su uvedene u žensku modu kako bi imitirale muškarce koji su nosili štikle kao znak muževnosti i statusa.

3. One su neopjevani pronalazači

Meri Anderson je izmislila vjetrobranska stakla 1903. godine. Žene su tokom godina izmislile i pelene za jednokratnu upotrebu, papirne kese, nereflektujuće staklo, kantu za smeće sa nožnom pedalom, mašinu za pranje sudova i još mnogo toga.

4. Čitanje lica

Od početka života, žene su bolje u čitanju lica, gestova, tona glasa, zbog čega su superiorni sagovornici i društvene vođe. Čak i u grupi ljudi, sve društvene interakcije bi prije vodila alfa žena nego alfa muškarac.

5. Dugovječne žene

Ponekada razlika u životu muškaraca i žena može iznositi i čitavu deceniju, ali je u prosjeku 2-3 godine širom svijeta. Ovo ne važi samo za žene. Ženke orangutana i šimpanzi će takođe nadživjeti svoje muške partnere.

6. Mrze da rizikuju

Možda ste primjetili da žene nerado rizikuju i za to postoji naučni razlog. Prednji cingularni korteks, dio mozga koji vaga opcije kada donosimo odluke, veći je kod žena nego kod muškaraca. Neki tvrde da je ovo evolucijski način da učini žene boljim čuvarima i spasiocima “plemena” tokom prikupljanja hrane i struktuiranju društvenog života.

7. Mogu da naprave svog muškarca debelim

unsplash.com

Iznenađujuće, mnogo muškaraca u dugim vezama se ugoji, a za to mogu biti odgovorne njihove žene. One se prebace na režim “brige” što rezultira u prekomernom hranjenju muškarca (sa namerom da imaju pored sebe snažnog “ratnika”). Postoji i nesvjesna namjera da učine muškarca manje privlačnim drugim ženama.

8. Stil prije udobnosti

Ova čudnovatost nema naučno objašnjenje – samo društveno. Društvo, a danas i mediji vjekovima pritiskaju žene da se drže određenog standarda, bilo da se radi o malim stopalima ili velikoj pozadini, što rezultira time da žene radije biraju modu u odnosu na udobnost.

9. Možda ćelije su gušće raspoređene u ženskom mozgu

U prosjeku, ženski mozak je 9% manji od muškog. Ipak, ovo nema uticaj na kognitivne sposobnosti, jer je količina ćelija ista, samo su gušće raspoređene.

10. Zrelost je atraktivna

I to ne samo zbog Edipovog kompleksa. Razne studije su pokazale da je žena atraktivnija što plodnije izgleda, pa su žene koje su rađale, veoma ženstvenog tijela, kao i one koje ne koriste kontraceptivne pilule, privlačnije muškarcima. Muškarce privlači i ženski miris i ton glasa.

11. Pojačano čulo mirisa

Kao što smo već rekli, pojačano čulo precima je pomagalo našim precima da prežive, a ženama, koje su bili glavni sakupljači, pomagalo da odaberu pravu hranu za njihovu porodicu. Kako ugoditi tom pojačanom čulu – možda nekim cvijećem?

12. Prosječna žena će pojasti skoro 2 kilograma ruža za usne u toku života

unsplash.com

Kada uzmete u obzir broj ruževa koji kupljenih tokom života njihovu prosječnu nosivost, ispostaviće se da žene poližu ili pojedu sa hranom skoro 2 kilograma ruža u toku života. To je 533,76 ruža. Naravno, za neke žene je ovaj broj mnogo veći ili mnogo manji, jer zavisi od kulture ili zemlje, ali je to prosječna cifra.

13. Žensko tijelo ima manju otpornost na alkohol

Vjerovali ili ne, alkohol je opasniji za žene jer su sklonije bolestima jestre kao što je hepatitis (upala jetre) i imaju veće šanse za ciroze jetre (hronična bolest jetre). Žene imaju i veće šanse da pate od oštećenja mozga od alkohola kao što je gubitak mentalnih funkcija i smanjenje veličine mozga.