Magazin

Naučno dokazano: Evo šta muškarce privlači na ženama

Kosa, oči, grudi, zadnjica…To su stvari koje većina muškaraca smatra privlačnima, a kad ‘odmjeravaju’ ženu, oni nesvjesno rade ono što naučnici nazivaju ‘procjenom podobnosti za reprodukciju’, koja je evolucijski uslovljena.

Stručnjaci su izdvojili 8 stvari koje većina muškaraca najprije primijeti na ženi koja ih privlači.

Odnos struka – bokova

Većina ljudi je, u zapadnjačkim istraživanjima o debljini partnera, izjavila da preferira one normalne težine. Međutim, studije iz drugih krajeva svijeta upozoravaju kako na pojam idealnog partnera najviše utječe okolina.

Tako se u siromašnijim zemljama žena bujnije građe smatra zdravom i plodnom.

Generalno, muškarcima su idealne žene koje imaju odnos struka i bokova 0,7 ili 0,8. Izračunava se tako što podijelite obim struka s obimom bokova.

Požuda se tako povećava što se odnos smanjuje, stvoren on prirodno ili stezanjem korseta. Ali muškarcima pritom nije bitno da li je žena s idealnim strukom visoka ili niska.

Veličina grudi nije presudna

Kad su grudi u pitanju, studije tvrde da je riječ o individualnom odabiru baziranom na kulturi i ukusu. Nisu presudne u odabiru niti upućuju na plodnosti i zdravlje. Prema istraživanju, kod odabira ‘idealne veličine’, najbolje prolaze one srednje – odnosno C korpi.

Osim toga, većina muškaraca ističe kako im je od same veličine važnije da one djeluju ‘prpošno’, odnosno da stoje visoko, jer im to ukazuje na mladost povezanu s plodnošću.

Šminka da, ali ne ovakva!

Iako većina muškaraca tvrdi da vole kada žene ne nose šminku jer tada deluju prirodnije, prema jednom istraživanju, našminkane žene prije će privući pažnju muškarca. Ali to se odnosi samo na određenu vrstu šminke.

Žene koje nose ‘tamniju’ šminku manje zaokupljaju pažnju muškaraca te ih muškarci manje zovu na sastanke.

Zapravo je muškarcima privlačna ‘neutralna i prirodna’ šminka.

Prosječno je i lijepo

Kao što studija sugerira, više volimo izgled koji nam djeluje prosječnije. To može imati različita objašnjenja – ili ga povezujemo s biološkim prednostima poput dobrih gena, ili mozak jednostavno preferira više tipična lica.

Visok glas

Ako imate visok glas, već ste privlačnija od mnogih drugih žena. Studije pokazuju da se žene s dubljim glasom smatraju i manje privlačnima, odnosno visok glas se čini ženstvenijim, pa samim time i više se**i.

Zdrava kosa

Duga kosa zdravog sjaja, muškarcima ostavlja utisak o dobrom zdravlju žene. Naravno, to je genetski uslovljeno, ali na to se može utjecati – preterano farbanje i razni hemijski tretmani mogu uništiti bujnost kose i njen zdravi sjaj.

Boja, pokazuju istraživanja, tu nema presudnu ulogu, ali zanimljivo je da muškarce obično najviše privlače žene čija boja kose liči boji kose njihove majke.

Crvena boja

Sve više istraživanja pokazalo je da žene vrlo često odaju signale o tome kako se osjećaju i šta žele bojom svoje odjeće, a crvena boja odjeće jasno i glasno šalje poruku – ‘želim se**’.
Naučnici su takođe otkrili da žene u vrijeme ovulacije imaju tendenciju da nose odjeću crvene ili ružičaste boje kako bi privukle muškarce.

Osmijeh

Širok i iskren ženski osmijeh privlači muškarce koji u njemu vide pozitivan signal za prilaženje i započinjanje razgovora, a žene sa smislom za humor i zaraznim osmehom imaju puno više uspjeha kod muškaraca od ukočenih ili namrgođenih žena.

Osim toga, osmijehom se otkrivaju i zubi, čija boja i stanje upućuju i na opšte zdravstveno stanje.(krastarica)