MagazinNovosti

NAŠE BAKE SU IH UVIJEK IMALE NA STOLU Pet komada ove voćke dnevno, podiže nivo energije i podstiče mršavljenje

Ako ste primijetili da je na stolu vaše bake uvijek zdjelica suhih šljiva, vjerujte da nije slučajno.

Pune hranjivih tvari koje štite kosti i poboljšavaju cjelokupno zdravlje, šljive su možda jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje.

Mnogi od nas imaju pretrpane rasporede i na sve načine pokušavaju održati energiju na određenoj razini, najčešće konzumirajući drugu ili treću kavu, što nije najbolje rješenje.

Umjesto kafe, čiji pretjerani unos može dovesti do glavobolja, problema sa snom i tjeskobe, nutricionistica Lauren Manaker preporučuje suhe šljive.

Poznato je da suhe šljive dobro djeluju na probavni sustav, ali su dobre i kao izvor energije u obliku prirodnih šećera, jer ne izazivaju nagli porast razine šećera u krvi.

Hrana s visokim udjelom šećera uzrokuje prvo skok razine u krvi, a zatim pad, što dovodi do umora. Hrana s niskim glikemijskim indeksom, poput suhih šljiva, daje dugotrajniju energiju tijelu, piše CNBC.

Dodatni bonus je činjenica da je studija iz 2022. pokazala da redovita konzumacija suhih šljiva može pomoći u očuvanju kostiju kako starimo.

Kako konzumirati više suhih šljiva

Pri kupnji suhih šljiva treba provjeriti imaju li dodane šećere, a postoje razne mogućnosti kako ih možete uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Smoothie

Za jutarnji smoothie pomiješajte četiri oguljene suhe šljive s jednom bananom, smrznutim voćem, poput trešanja, i pola šalice zobenog ili drugog mlijeka.

S crnom čokoladom

Otopite tamnu čokoladu na pari, umočite pet suhih šljiva u čokoladu, pa sve ostavite nekoliko sati. Tako ćete dobiti desert pun vlakana i antioksidansa.

U salati od piletine

Postoji mnogo recepata za salatu od piletine, a dobar način da je poboljšate i iznenadite sve oko sebe je dodavanje sitno nasjeckanih suhih šljiva.