Magazin

Može doći do eksplozije: Ove stvari nikad nemojte držati u autu kad je vani pakao – za tren se pretvaraju u bombe!

Kad je automobil na žarkom suncu, iznutra brzo postane još toplije nego izvana, temperature mogu porasti iznad 50-60 Celzijevih stupnjeva te se sve unutar vozila također brzo i intenzivno zagrijava.

Kako piše Autoportal, to može uzrokovati probleme ne samo ljudima i životinjama, koje ljeti nikako ne bi smjele boraviti u automobilu sa zatvorenim prozorima i vratima. Može biti jednako opasno za elektroniku: ako su mobiteli, prijenosna računala… izravno izloženi suncu u zaključanom vozilu, mogu čak i eksplodirati.

Litij-ionske baterije, koje imaju visoko koncentriranu energiju povećanjem topline povećavaju energetsku koncentraciju iznad kritične razine te može nastati eksplozivno samozapaljenje.

Dezodorans, sprej protiv komaraca, dezinfekcijska sredstva ili gazirana pića mogu eksplodirati na temperaturama od 50 stupnjeva Celzija i više. Stoga sve te predmete, nakon izlaska iz automobila treba spremiti u prtljažnik. Tamo je obično hladnije i predmeti su zaštićeni od izravnog sunčevog svjetla i topline.

To je istodobno i važna sigurnosna zaštita, jer ostavljen vrijedan elektronički uređaj u kabini može motivirati lopova da vam razbije prozor, provali bravu te napravi i dodatnu štetu, osim krađe ostavljenih predmeta u automobilu.