Magazin

Koliko dugo je stvarno predugo bez odnosa, ovo je najčešći odgovor, kažu psiholozi

Pitanje koliko parovi u vezi ili braku zaista imaju se*ks često se pojavljuje, a otkriva neke od najdubljih nesigurnosti o intimnim odnosima. Svako se većina vas u jednom trenutku pitala: Koliko često treba voditi ljubav? Šta ako se sek*samo manje od naših prijatelja? Da li nam je zbog toga loš odnos?

Iako mnoge zanimaju odgovori na ova pitanja, učestalost seksa ne govori da li je se*ks dobar ili loš. Međutim, količina se*ksa može reći jeste li zadovoljni svojim seksualnim odnosom i svojom vezom? Pa koliko često većina parova vodi ljubav?

Najčešći odgovor

Psychology Today prenosi studiju u kojoj je učestvovalo preko 26 hiljada Amerikanaca, objavljenu u Archives of Sexual Behavior, a učesnici su otkrili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedeljno. Uzorak su uključivali samci, u vezi, osobe u braku i partneri. Autori studije posebno su proučili bračne parove, učestalost seksualnih odnosa je bila manje, oko 51 seksualni odnos godišnje. Slična studija je provedena 1990. godine i tada su učesnici naveli da imaju više seksualnih odnosa.

Najsretniji odgovor

Dok većina vjeruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugerišu da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je učestvovalo više od 30 hiljadu Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji se ljubav vode jednom nedeljno srećni jednako kao i parovi koji seks imaju 2, 3 puta nedeljno.

Ali šta je s onima koji imaju se*ks manje od jednom nedeljno?

Parovi koji ljubav vode ređe od jednom nedeljno pokazivali su niži nivo sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosečnih seksualnih frekvencija. U jednoj od retkih studija na temu „brak bez seksa“, 16% od 6.029 ispitanika priznalo je da seks nisu imali posljednjih mesec dana. Glavni autor ove studije, dr. Donoli, istakao je da se 15% parova nije vodilo ljubav u poslednjih 6 meseci. Upotrebljavajući malo drugačiju mernu jedinicu, autor knjige Sex Bake, Mišel Vajner Dejvis, definiše „brak bez seksa“ kao onaj u kom se parovi seksaju 10 puta godišnje ili manje.

Razlog zašto se nemate se*ks je važan

Međutim, učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer je najlakša izmeriti je. Međutim, mnogo lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnim niti zadovoljnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađate s partnerom ili se odljubljujete od njega, se*ks može biti simptom većeg problema. Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste imali vremena i snage za seks, onda nemate zašto da brinete. Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osećaja niti intime, prenosi Miss7.