Magazin

Kada čujete koliko su kore od banane korisne za vaš organizam, više ih nikada nećete baciti

Osim ako niste posvećeni čitalac veganskih blogova o kuhanju, vjerovatno nikada niste razmišljali o kuhanju sa korom banane. Ali ne samo da je savršeno bezbjedno, već su naučnici takođe pokazali da je zaista dobro za organizam.

Naime, nedavna studija je pokazala da ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koje imaju podjednako dobar ukus. Mnogi smatraju da je možda i bolje brašno od kore banane nego proizvodi na bazi pšenice, piše Science Alert.

Kada su proizvodi njihovog eksperimenta testirani na ukus, potrošači su izjavili da su podjednako zadovoljni ukusom.

Dobićete čak i izdašnu količinu minerala i hranljivih materija za borbu protiv raka. Šećerni kolačići obogaćeni korom od banane, na primer, sadržali su mnogo više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane je rezultiralo da kolačići budu pomalo smeđi i tvrdi, verovatno od svih dodatnih vlakana. Ali kada su serije napravljene sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, tekstura kolačića je dostigla daleko privlačniju ravnotežu.

Kao bonus, roba koja je stajala na polici, bila je u dobrom stanju nakon što je tri meseca čuvana na sobnoj temperaturi.

Dok se studija bavila samo posledicama dodavanja kore od banane u pečene kolačiće, rezultati sugerišu da bi upotreba brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testeninama takođe mogla biti vredna razmatranja.

Prošle godine, na primer, studija o kolaču sa korom od banane otkrila je da žuta kora voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu, kao i hranljivi podsticaj, prenosi Najžena.