Magazin

Jedina stvar koju bi žene trebalo da urade odmah nakon odnosa! OBAVEZNO!

Odnos je čin tokom kojeg tjelo prolazi kroz brojne promjene. Iako svako od nas ima različite želje i potrebe tijelo kod gotovo svih reaguje na vrlo sličan način.

Jedna od tih reakcija je i potreba za mokrenjem nakon odnosa. Ona kod nekih može biti vrlo snažna i trenutna, dok se kod drugih žena pojavi nakon nekoliko minuta. Tu potrebu nikako ne bismo trebali ignorisati.

Zašto nam se mokri nakon odnosa?

Naše tijelo je vrlo sofisticirana mašina čija je uloga da nas maksimalno zaštiti od potencijalnih opasnosti koje vrebaju u našoj okolini.

Jedna od tih opasnosti krije se u bakterijama. Naime, tokom odnosa tijelo je izloženo brojnim bakterijama koje se mogu ‘sakriti’ na mestima na kojima ih nikako ne želimo.

Neven Kapun, dr. med., spec. urologije objašnjava da je upala bešike direktno povezana sa odnosom.

„Tokom odnosa bakterije kroz mokraćnu cev šire se prema bešici, što kod žena može dovesti do akutne upale urinarnog trakta. Uriniranjem nakon odnosa zapravo ‘čistimo’, odnosno ispiramo urinarni kanal od bakterija“, ističe Kapun.

Upravo zbog toga, ako osetite snažnu potrebu za mokrenjem nakon odnosa, odložite maženje za par minuta i poslušajte svoje tijelo.(krstarica.com)