Izgorjeli ste na suncu? Riješite se opekotina uz ovaj jednostavan trik

Priroda nam je podarila sve što nam je potrebno za zdravlje pa tako i čudotvornu biljku koja djeluje protivupalno i umirujuće, a uz to regeneriše oštećenu kožu.

Ljekovito dejstvo kantariona pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protivupalno i umirujuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka.

Kantarionovo ulje se smatra čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi veliki dio simptoma kod kožnih promjena poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji.

Losion

Losion za njegu tijela nakon sunčanja možete napraviti od 80 mililitra kantariona, 20 mililitara hidrolata lavande i 25 kapi eteričnog ulja prave lavande. Pomješajte sastojke i dodajte ih u bočicu sa raspršivačem. Nakon tuširanja dobro protresite bočicu i nanesite mješavinu na mokru kožu umjesto uobičajenog losiona.

Lijek za opekotine

U kombinaciji sa eteričnim uljem prave lavande, kantarion je odličan za liječenje opekotina i spriječavanje ožiljaka od opekotina. U tamnu bočicu ukapati 100 kapi eteričnog ulja prave lavande i 100 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande, pa sve to preliti sa 100ml kantariona.

Kod težih opekotina ulje se može namazati direktno na kožu, pa na to direktno nakapati nekoliko kapi prave ili širokolisne lavande. Postupak ponavljajte svakih petnaestak minuta tokom prvog sata.

Maska za regeneraciju crvene kože

U čašu hladnog čvrstog jogurta dodajte veliku kašiku kantariona i dobro promješajte. Mješavinu nanesite na lice, vrat i dekolte ali i na druge crvene dijelove tela. Ostavite da djeluje pola sata i zatim isperite mlakom vodom.

Copy

Izvor: 24sata.hr