Magazin

Fotografija vozača kamiona pokazuje kakvu štetu licu nanosi dugotrajna izloženost suncu

Iako su ljekari opće prakse i dermatolozi izdali bezbrojna upozorenja o tome kako izlaganje suncu može oštetiti vašu kožu, teško zamisliti kako bi to zapravo moglo izgledati.

Međutim, fotografije vozača kamiona, čija je desna strana stalno bila okrenuta suncu skoro tri decenije, otkrivaju koliko UV zraka može izazvati pustoš na vašem licu.

Objavljen u New England Journal of Medicine, portret prikazuje 69-godišnjeg muškarca koji je proveo 28 godina na putu, s jednom stranom lica trajno izloženom suncu kroz prozor.

Izložena suncu strana lica mu je hrapava, duboko naborana i primetno tamnija, ali koža na drugoj strani je glađa i podignutija.

Fotografija bi skoro mogla pokazati transformaciju ‘prije i poslije’ kada se podijeli na dva dijela, a lijeva strana vozačevog lica nam omogućava da vidimo kako bi cijelo njegovo lice moglo izgledati da je nosio kremu za sunčanje i zaštitio kožu od sunca.

UVA zrake je nemoguće izbjeći jer je one čine 95 posto UV zračenja koje dosežu površinu Zemlje. Iako se smatra da je ultraljubičasto B zračenje povezano s nastankom raka kože, ultraljubičasto A zračenje također inducira znatne DNK mutacije i toksičnost, što dovodi do razvoja raka kože, navodi se u publikaciji, piše klix.ba