Magazin

Evo šta se dešava sa tijelom ako prestanete da pijete gazirana pića, 4 drastične promjene

Gazirana pića osvežavaju i mame, ali zbog šećera i raznih dodataka se svrstavaju na crnu listu napitaka.

Ako ste odlučili da prestanete da ih pijete, osetićete vrlo brzo neke promene u svom telu.

Bolje osećate ukuse

Čulo ukusa zaista bolje “radi”pošto isključite gazirana pića iz svakodnevice. Skeniranje mozga pokazalo je da veštački zaslađivači u gaziranim pićima mogu da promene slatke receptore u mozgu, a pokazalo se i da osobe koje često piju ovakva pića češće biraju nezdrave namirnice. Gazirana pića koja “nemaju kalorija” čest su mamac da ih osobe piju još više, a to im otvara apetit za baš nezdrave namirnice.

A oni koji su prestali da ih piju, umesto čipsa ili čokolade radije biraju jabuku ili sir za grickanje, tvrdi Heder Bejnbridž sa univerziteta Kolumbija.

Gubite kilograme

Devetogodišnje istraživanje pokazalo je da osobe koje češće piju gazirana pića obično dobijaju salo na stomaku. Konzumiranje gaziranih pića povezano je s rastom metaboličkog sindroma, visokim krvnim pritiskom i visokim nivoom masti, što vodi do srčanih oboljenja i dijabetesa.

Jačate kosti

Svako novo gazirano piće koje popijete povećava rizik od loma kuka kod žena u starijoj životnoj dobi. Iako se još ispituje uzrok, poznato je da gazirana pića slabe kosti.

Bolje podnosite alkohol

Kada mešate gazirano s alkoholom, vaš želudac se brže prazni i drastično se podiže nivo alkohola u krvi, brže se opijate, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Australiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu “American džurnal of medisin”. Kad izbacite mehuriće i po koja čašica za opuštanje će vam više prijati, prenosi Informer.