Magazin

Boca sa pismo bačena sa Titanika dan uoči potonuća? Poruka koja je zaludjela naučnike

Prije četiri godine na kanadskoj obali pronađena je boca i u njoj pismo koje je napisala Matilda Lefebre (12). To pismo je zaludjelo naučnike jer se veruje da je bačeno za palube Titanika satima prije nego što je potonuo.

Pismo je navodno napisano 13. aprila 1912. godine, a potpisala ga je mala Matilda, putnica u 3. klasi.

– Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. Trebalo bi da stignemo u Njujork za nekoliko dana. Ako je iko nađe, javite to porodici Lefebre u Lijevenu – piše u pismu koje potpisuje 12-godišnja djevojčica.

Narednog dana, nešto prije ponoći, brod je udario u ledeni breg, a potonuo je nakon nekoliko sati.

Matilda, troje njene braće i sestara, kao i majka Marija nikad više nisu viđeni. Ipak 105 godina kasnije, pismo koje je navodno napisala Matilda pojavilo se na jednoj plaži u Kanadi.

Poruku je u junu 2017. godine pronašla jedna porodica.

– Ova flaša bi mogla da bude prvi predmet sa Titanika koji je pronađen na američkoj obali – rekao je istoričar Maksim Gojer.

Sada naučnici ispituju ovaj misteriozni dokument, kako bi utvrdili da li je u pitanju originalno pismo, ili dobro osmišljena prevara.

Nikolad Beudri, sa Univerziteta u Kvebeka, kaže da je moguće da je pismo autentično.

– Uzmite u obzir brojne mogućnosti, sve su podjednako interesantne. Možda je Matilda sama napisala to pismo, ili je neko to učinio umesto nje. Možda je i prevara. Da je neko to napisao neposredno posle tragedije, ili čak nedavno – rekao je on.

Dr Beudri i njegov tim ispituju pismo koristeći neinvazivne metode.

– Kalup i otisci na boci kao i hemijski sastav stakla poklapaju se sa tehnologijom koja je korišćena početkom 20. veka. Pampur i papir koji je pronađen u boci poklapaju se sa datumom sa pisma, ali samo pismo nismo mogli da ispitujemo, jer bismo ga uništili. Zato ne možemo da kažemo smo “uhvatiil prevaranta”, ali to i dalje ne isključuje mogućnost da je u pitanju prevara – objašnjava doktor.

On ističe da nije teško pronaći stari papir, i dodaje da ni stare flaše i pampuri takođe nisu rjetkost.

Naučnici su istraživali i da li je boca mogla da pluta u nekom drugom pravcu ili bi išla ka plaži u Novom Brunsviku.

– Kompjuterska simulacija pokazala je da bi ogromna većina plutajućih objekata bačenih u sjeverni Atlantik 13. aprila 1912. godine, pratila Golfsku struju do evropskih obala – kaže Beudri.

Ipak, dodaje, nešto je moglo i da zaluta ka obalama Severne Amerike.

Rukopis dodatno produbljuje misteriju. Ne mogu sa sigurnošću da potvrde šta su deca iz Francuske učila u to vrijeme, ali se ne smije isključiti ni mogućnost da je neko umjesto Matilde napisao pismo.

Tim naučnika će sada vršiti nove hemijske analizze, kao i geomorfološka ispitivanja zaliva gde je pismo pronađeno, piše Telegraf.rs