7 ZNAKOVA DA DIJETE IMA VISOK IQ: Nikada ne biste pomislili da ove stvari ukazuju na to da odgajate malog genijalca

Dobro osmotrite svoje dijete, ovi znakovi koje možda nalazite kod njega otkrivaju da gajite malog genijalca.

Sa djecom treba raditi, i to je ono što je obaveza svakog roditelja. Treba ih naučiti mnogo toga, od zadovoljavanja svojih životnih potreba do velikih matematičkih formi, ali i lijepog ponašanja među ljudima.

Nije lako, ali stručnjaci kažu da je prvih 7 godina djetetovog života najvažnije, da im se tada najviše treba posvetiti.

Svako dijete je pametno, ali postoje djeca koja imaju natprosječnu inteligenciju. Prema Mensi, ‘društvu visokog koeficijenta inteligencije’, postoje znakovi koje roditelji mogu da traže kod dece, jer oni mogu da ukažu na to da njihova deca imaju veći koeficijent od prosječnog.

Visoko inteligentna djeca često pokazuju sljedeće osobine:

Odlična memorija

Jasno je da je dobro pamćenje važno da deca nauče i zadrže nove informacije, kako u školi, tako i kod kuće. U stvari, prema psilholozima, rano pamćenje nije povezano samo sa učenjem (od vrtića do fakulteta), već i za donošenje odluka u svakodnevnim aktivnostima. Jedno upozorenje, istraživanje pokazuje i da deca sa većom inteligencijom bolje lažu.

Vještine ranog čitanja

U prosjeku, većina izuzetno inteligentne dece počinje da čita pre četvrte godine, dok je većini djece oko šeste do sedme godine. Postoji mnogo faza čitanja, a djeca moraju da nauče da prepoznaju i razumiju riječi prije nego što mogu da počnu da samostalno čitaju. Neka djeca mogu otkriti radost čitanja kasnije u životu, ali kada počnu da čitaju, inteligentna djeca se često zaljube u tu aktivnost.

Radoznalost

Radoznalost je važna kao i inteligencija, i dobar je pokazatelj uspjeha. Djeca koja postavljaju brojna pitanja pokazuju urođenu želju da uče. Traže mogućnost da stiču nova znanja gdje god se nalate, i razvijaju svoj um i intelekt.

Copy

Smisao za humor

Istoričari su primijetili smisao za humor kod nekih od ‘najvećih mozgova’ sveta. Na primjer, mnogi najpoznatiji citati Vinstona Čerčila su smešne dosetke koje su otkrile njegovu duhovitost.

Ne obeshrabrujte smisao za humor vašeg djeteta, to bi mogao da bude znak veličine.

Muzička sposobnost

Istraživanja su pokazali vezu između muzikalnosti i inteligencije, a istraživači veruju da deca imaju akademsku korist kada steknu muzičko obrazovanje. Svi roditelji treba da izlože svoju decu muzici u ranom uzrastu, čak i ako nemaju poseban muzički talenat. Idtraživači veruju da muzički trening utiče na mozak i otključava sposobnost kreativnog razmišljanja.

Posavlja visoke standarde

Pametna djeca i uspješni odrasli, imaju tendenciju da sebi postave visoku ljestvicu. Imaju potrebu da se poboljšavaju i budu bolji u oblastima koje su im važne. Ovaj nagon im takođe pomaže da nauče nove vještine i školske predmete najbolje što mogu. Hiperfokusiranje na određene oblasti interesovanja takođe može biti znak visokog koeficijenta inteligencije.

Pričljivi su sa odraslima

Darovitu djecu ćesto opisuju kao ‘mali odrasli’ zbog njihove rane zrelosti, veće svijesti o aktuelnim događajima i njihove sklonosti da razgovaraju sa odraslima, a ne sa drugom djecom. Posebno bistro dijete može biti ono koje na rođendanskoj zabavi ćaska sa odraslima umjesto da se igra sa drugom djecom. Uživanje u razgovoru i razgovor na razne teme, takođe je znak inteligencije kod djece.

Čak i ako dijete trenutno ne pokazuje neke od ovih znakova visokog koeficijenta inteligencije, ono bi i dalje moglo da bude budući genije. Stručnjaci se slažu oko toga da se osoba rađa kao genije ili se vremenom razvija, ali većina se slaže da negovanje, odnosno pozitivno okruženje deteta, ima velike veze sa njihovim budućim sposobnostima i šansama za uspjeh.(balkanplus.net)