Magazin

8 tajnovitih sitnica u avionima koje su vrlo važne za našu sigurnost

Putovanje zrakoplovom vjerojatno je najsigurniji način prijevoza i za to postoje vrlo dobri razlozi.

Zrakoplovne nesreće vrlo su rijetke u usporedbi s drugim vrstama nesreća. I to zato što avion sadrži bezbroj sigurnosnih mjera kojih možda nismo ni svjesni. Maske s kisikom i sigurnosni pojasevi samo su početak mjera predostrožnosti koje nam je postavila zrakoplovna industrija, prenosi Lajk.hr

1. Male naljepnice trokuta iznad određenih sjedala.

Tipično crne ili crvene boje, ti su mali trokuti savršeno poravnati s krilima izvan ravnine. Zbog toga, ako posada treba provjeriti krila, znati će koje je mjesto za njih najbolje za obavljanje ovog zadatka.

Pogled s ovih prozora fokusira se ravno na krila, tako da stjuardese neće trebati smetati nijednom putniku.

2. Odjeljak za glavu sadrži rukohvat.

Postoji razlog zašto stjuardese ponekad hodaju do stražnjeg i prednjeg dijela aviona s rukama na gornjim pretincima. To je zato što se na dnu njih nalazi rukohvat koji im pomaže u održavanju ravnoteže.

Ovim rukohvatom trebali bi se služiti i putnici koji žele ustati kako ne bi uhvatili sjedalo ispred sebe. Dakle, sada znate što trebate učiniti sljedeći put kad se budete trebali držati da biste održali ravnotežu.

3. Postoji gumb koji podiže naslon za ruku.

Ako sjedite na sjedalu na prolazu i očajnički vam treba malo prostora, tada će ovaj gumb spasiti vaše putovanje.

Ako posegnete ispod naslona za ruke, možda ćete pronaći mali gumb ili ručicu koja će pomaknuti naslon za ruku prema gore.

Nemaju svi zrakoplovi ovu značajku, ali svakako biste je trebali pokušati pronaći ako vam treba dodatni prostor. Međutim, ako pomaknete naslon za ruku, stjuardese će vas zamoliti da ga spustite tijekom polijetanja i slijetanja iz sigurnosnih razloga.

4. Vaše je sjedalo otporno na vatru.

5. Oni umjesto lisica imaju plastične vezice.

Posada može reagirati i osobu koja stvara probleme svezati plastičnim vezicama. Ovo je krajnja mjera u slučaju da netko izmakne kontroli.

6. Mala žuta kukica na krilima ima svrhu.

U slučaju nužnog slijetanja, putnici koji sjede u sredini zrakoplova možda će morati izaći kroz vrata za nuždu. Međutim, previsoko je i opasno za njih da skoče na zemlju.

Zbog toga će stjuardese pričvrstiti uže te na ovaj način svatko može sigurno izaći iz aviona, a da ne padne na tlo i eventualno se ozlijedi.

7. Panel iznad vaše glave pun je kemikalija.

Avioni ne nose spremnike s kisikom za opskrbu putnika u nesretnom slučaju gubitka tlaka. Umjesto toga, iznad svakog sjedala nalazi se smjesa kemikalija koja stvara sagorijevanje kisika.

Ako ste ikad nosili masku s kisikom u zrakoplovu i mirisalo je kao da gori, kemikalije su stvarale kisik. Također biste trebali znati da on stvara samo dovoljno kisika za disanje nekoliko minuta dok pilot ne odvede avion na nižu visinu.