7 stvari za koje psiholozi kažu da nije u redu sa mozgom onih kojih grickaju nokte

Svi imamo neke navike koje volimo. Tako postoji milion razloga zašto ljudi grickaju nokte i nalaze čudna zadovoljstva u tome.

Skupili smo sve moguće razloge koji stoje iza toga.

Ne bi trebalo biti toliko teško, zar ne?

Postoji stručni naziv za grickanje noktiju, a to je onikofagija i kategoriše se kao “nastojanje tijela da čini ponavljajuće radnje”.

Neke studije pokazuju da grickanje noktiju dolazi stresom, dok druge tvrde da to prouzrokuje razočarenje, anksioznost, istrošenost i frustracije. Nositi se sa tim nekad predstavlja uzrok ponavljajućih navika, tj. to pokazuje vaše mentalno stanje.

Unsplash

Nema ništa loše u perfekcionizmu

Psiholozi su zaključili da osobe koje grickaju nokte najčešće budu perfekcionisti. Takve osobe nikad nemaju razloga da uspore i smire se. Ako ne mogu uraditi kako treba, to im stvara frustraciju.

Nezadovoljstvo učinjenim dovodi do osjećaja stresa i posljedično vodi do ponavljajućih radnji kao što je grickanje noktiju.

Ti si svoj najveći neprijatelj

Ovakva navika može biti štetna po zdravlje. Nekada ne shvatamo koliko stvari dodirnemo tokom dana i sa koliko bakterija dođemo u kontakt.

Niko ne može imati čiste ruke uvijek, pa kada grickamo nokte, te bakterije dolaze u kontakt sa ustima. Ovo može voditi do boli u rukama.

Unsplash
Copy

Moraš biti svjestan

Najčešće mala djeca ili odrasli ne shvataju posljedice grickanja noktiju. Postane im toliko prirodno da jednostavno ne mogu prekinuti.

Osoba se navikne da non stop drži ruku u ustima. Što duže to rade, teže je da prestanu.

Djeca su takođe frustrirana

Ovo više važi sa djecu nego za odrasle. Odrasli se mogu na mnoge načine osloboditi frustracije, ali djeca sa druge strane ne mogu.

Postoje stvari koje muče djecu, a roditelji to ne smatraju bitnim, kao što je zadirkivanje u školi ili nerazumijevanje gradiva. Nisu svi rođeni sa samopouzdanjem i brzim učenjem.

Pod budnim ste okom, gotovo uvijek

Ne čini se uvijek zbog stresa, može biti naučeno ponašanje. Djeca vide odrasle kako grickaju nokte i počnu imitirati vrlo rano.

Zbog toga odrasli moraju biti svjesni šta rade pred djecom. Ova navika se razvija vrlo rano, pa kada odrastu teško napuštaju tu naviku.

Unsplash

To je psihološki problem

Ako osoba razvije naviku poslije 18. godine, onda očigledno nije imitiranje nego psihološki problem.
U istraživanjima se tvrdi da je razlog iza ovakvog ponašanja gotovo uvijek poremećaj anksioznosti.

Trik koji pomaže odrediti je li promjena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u promatranju kvalitete samog nokta, posebno njegove tvrdoće i boje, savjetuju dermatolozi.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebaju biti rozi što znači da su opskrbljeni krvlju i kisikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnjačom. Ova žlijezda kontrolira metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu očituju na noktima i kosi.
Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrima te na bolesti srca. No ponekad je takav oblik noktiju nasljedan i nema veze s bolestima.

Unsplash

Udubljeni nokti posljedica su manjka željeza

Nokti bi trebali biti blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput žlice to može ukazivati na nedostatak željeza. Ako je dio nokat udubljen, a dio ispupčen, takav oblik može biti posljedica problema s plućima i bronhijama.

Bijele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bijele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posljedica nedostatka proteina u prehrani. Vjeruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kisika koji se javljaju kao posljedica navedenih bolesti.

Bijele mrlje posljedica su manjka cinka

Osim bijelih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bijele mrlje. One su najčešće posljedica nedostatak cinka u organizma, a mogu biti posljedica gljivične infekcije, ozljede i alergijske reakcije.
Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posljedica gljivične infekcije i ako se ne liječi na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U rijetkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Unsplash

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posljedica su loše opskrbe kisikom što znači da ukazuju na probleme s dišnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promjene

Pojava tamne crte preko površine nokta.