Magazin

4 trika pomoću kojih ćete prestati da grickate nokte: Loša navika lako će postati prošlost

Živimo u takvom vremenu da nas svakodnevne stvari čine anksioznim, a u takvim stresnim životnim okolnostima loše navike se samo pogoršavaju.

Impuls koji je jako težko zaustaviti je – grickanje noktiju. Neki ljudi grickanje noktiju kao naviku stvaraju još u djetinjstvu, a kod drugih se razvija kasnije, uslijed stresa i često dosade.

Ovaj problem može da bude prošlost uz malo truda i koncentracije.

Šta vam sve može pomoći?

1. Neka nokti budu kratki

Rješenje je jednostavno – što su nokti kraći, to će vas manje mamiti da ih grickate. Ukoliko i pored toga nastavite da ih grickate, možete povrediti živac i izazvati razne infekcije.

2. Idite na manikir

Redovno idite kod manikira koji će vam održavati željenu dužinu noktiju. Kada vam nokti budu uredni, to će vas obeshrabriti da ih grickate, jer ćete znati da ste uložili vrijeme, trud i novac.

3. Koristite lak gorkog ukusa

Postoje razni preparati za premazivanje noktiju, kako bi njihov ukus bio odbojan. Neki čak prave i domaće “gorke lakove” tako što umješaju ljuti sos ili esenciju bijelog luka u lak za nokte. Na ovaj način, kad god zagrizete nokat, biće vam grozan ukus u ustima.

4. Nosite pribor za manikir

Potrebu za grickanjem možete da suzbijete tako što ćete svaki put uzeti turpiju i početi da ih oblikujete i turpijate. Ukoliko u torbi imate pribor za manikir, veća je verovatnoća da ćete ih skratiti ili oblikovati, nego grickati. (Telegraf.rs)