Magazin

12 najdugovječnijih životinja koje lutaju Zemljom

U ljudskom svijetu, ako navršite 90 godina ili više, smatra se da imate izvanrednu dugovječnost. Ali u životinjskom svijetu 90 godina se još uvijek smatra dobi bebe. Neka od tih stvorenja postoje toliko dugo da se danas smatraju živim fosilima budući da su dinosauri njihovi izravni rođaci.

1. Tuatara, starija od 110 godina

Tuatare su mali gmazovi koji nastanjuju Novi Zeland. Možda izgledaju kao gušteri, ali zapravo su dio posebne loze povezane s dinosaurima koji su živjeli na Zemlji prije više od 200 milijuna godina. Iako su danas ove vrste ugrožene, neke od njih imaju izuzetno dug život – preko 110 godina!

2. Narančasta hrapava, stara 149 godina

Narančasti hrapav je spororastuća, dugovječna vrsta. Njihova maksimalna dugovječnost procjenjuje se na čak 149 godina, no danas je ugrožena zbog prekomjernog izlova.

3. Geoduck, 168 godina

Geopatka je velika školjka porijeklom sa zapadne obale Sjeverne Amerike. Ima malu školjku u odnosu na mekani dio tijela, pa se ne može sakriti u nju. Geoducks su vrlo produktivne; njihove ženke tijekom života proizvode preko pet milijardi jaja. I to ne čudi s obzirom na činjenicu da je zabilježeno da najstarija geopatka živi do 168 godina.

4. Crveni jež, star oko 200 godina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crveni morski jež može se naći samo u Tihom oceanu. Živi na stjenovitim obalama i kloni se izrazito valovitih područja. Tijela ovih vrsta potpuno su prekrivena oštrim bodljama koje im pomažu da se zaštite dok puze po dnu oceana. Vrlo sporo stare i zbog toga neki primjerci mogu živjeti i do 200 godina.

5. Grenlandski kit, star 211 godina

Iako grlen kit nije toliko poznat kao plavi kit, ima neke karakteristične značajke koje ga čine izvanrednom vrstom. Prvo, grlen kit ima najveća usta među životinjama, a drugo, ova bića mogu živjeti više od 200 godina što ih čini najdugovječnijim morskim sisavcima. Najstariji poznati grlen kit bio je star 211 godina.

6. Koi riba, stara 226 godina

Općenito, koi ribe žive do 50 godina, ali jedna od njihove vrste, grimizna koi riba po imenu Hanako, bila je najdugovječnija riba ikada zabilježena. Uginula je u dobi od 226 godina i još uvijek je misterij zašto bi riba tako dugo živjela. Većina ljudi drži se mišljenja da je riba jednostavno uživala u svom životu, primajući ljubav i brigu svojih vlasnika i sposobnost plivanja u čistim vodama Japanskih planina.

7. Lamellibrachia cjevasti crvi, stari do 250 godina

Vrsta cjevastog crva pronađena duboko u Meksičkom zaljevu može živjeti i do 250 godina. Mogu doseći duljinu preko 10 stopa, ali rastu vrlo sporo. Oni također mogu formirati biogeno stanište stvaranjem velikih nakupina od stotina do tisuća jedinki.

8. Aldabra divovska kornjača, stara 255 godina

Divovske kornjače prilično su poznate po svojoj nevjerojatnoj dugovječnosti, ali Adwaita Aldabra divovska kornjača bila je uistinu jedinstvena životinja koja je umrla u dobi od 255 godina. Mnogi znanstvenici ga smatraju najstarijom kopnenom životinjom koja je ikada živjela.

9. Slatkovodne biserne školjke, stare 280 godina

Slatkovodne biserne školjke su dugovječna vrsta. Rastu iznimno sporo zbog čega im se prosječni životni vijek kreće od 86 do 102 godine, ali dosta ovisi o okolišnim čimbenicima poput kvalitete vode. Najstarija pronađena slatkovodna bisernica stara je 280 godina.

10. Grenlandski morski pas, star 400 godina

Zastrašujući izgled nije jedino čime grenlandski morski psi mogu prijetiti ljudima – oni su također najstariji poznati kralježnjak koji luta Zemljom. Spolnu zrelost postižu tek u dobi od oko 150 godina i općenito žive čak 400 godina.

11. Ocean quahog, star 507 godina

D015114

Ocean quahog je vrsta jestive školjke, morskog školjkaša koji živi vrlo dug život dodajući jedan sloj svojoj ljusci svake godine. Pokazuju iznimnu dugovječnost, a izvrstan primjer za to je Ming, školjka koja je živjela 507 godina, što je najveća zabilježena dob među nekolonijalnim vrstama.

12. Antarktička spužva, stara 1550 godina

Većina znanstvenika smatra da antarktička spužva može živjeti stoljećima zbog ekstremno niskih temperatura Antarktičkog oceana i njihovog sporog rasta. Neki procjenjuju da su najstariji poznati primjerci stari 1550 godina.

Bonus: besmrtna meduza

Ova “besmrtna” meduza može se regenerirati u krizi. Umjesto da umru kao i sve druge vrste na Zemlji, Turritopsis transformira svoje odrasle stanice u mlađe, a zatim stari unatrag u polipe. Ali to ne znači da ne mogu umrijeti. Ocean je pun gladnih vrsta pa ih grabežljivci mogu lako ubiti ili umrijeti od bolesti.