Magazin

Uštedite na računima: Kako da vam zimi bude toplije, a da ne pojačavate grijanje

Vrijeme će uskoro postati vrlo hladno i uskoro se očekuje i snijeg, ali to ne znači da ćete morate više da ložite ili da pojačate termostat, piše The Sun.

Sertifikovani električar Dejvid Milošev otkrio je tri jednostavna koraka koja možete da preduzmete kako biste zagrejali svoj dom, a da ne potrošite više novca na račune za struju.

Dejvid je za Express rekao da držanje zavesa i roletni otvorenima dok sunce sija prema vašim prozorima može pomoći da vaša kuća bude topla.Dodao je da ćete na ovaj način maksimalno iskoristiti sunčevu toplotu. A zatvaranje zavesa i roletna nakon što sunce zađe sprečiće ulazak hladnog vazduha dok će zadržati toplotu.

„Puštanjem sunčevih zraka u svoj dom, iskorišćavate besplatnu sunčevu toplotu. Naknadno spuštanje zavesa i roletni pomaže u stvaranju dobrog izolacijskog sloja i omogućuje vam da zadržite onu besplatnu toplotu koju ste prikupili tokom dana“, objasnio je Dejvid.

Deblje zavese pomoći će u zadržavanju više toplote, naročito ako imate stare prozore.

Dejvid je otkrio i kako sprečiti promaju u vašem domu.

„Razmislite o sprečavanu promaje oko vrata i prozora kako biste uštedeli na grijanju. Bilo koji drugi otvori prema spolja takođe mogu uzrokovati promaju: otvori za sušilicu, električni radovi, ventilacijski otvori za šporet, pa čak i ključaonice i utičnice mogu biti krivci za promaju. Upotrebite pokrivače za ključaonice ili izolatore i proverite jesu li svi drugi otvori dobro začepljeni brtvljenjem“, rekao je.

Čak i ako nemate pokrivače za sprečavanje promaje ili dobru izolaciju vašeg doma, lako možete da smotate ćebe ili stari peškir i stavite ih uz okvir vrata kako biste sprečili ulazak hladnog vazduha.

Poslednji Dejvidov savet sprečiće da vam vazduh bude toliko suv da vam se koža i usne počnu sušiti.

Električar je preporučio da veš sušite u zatvorenom prostoru, kao i da držite vrata kupatila otvorena nakon tuširanja kako bi vlaga ušla u vazduh. Ako ispod prozora imate radijator, Dejvid je preporučio postavljanje roletna i zavesa kako biste sprečili izlazak toplote.

Dodao je da život i spavanje u hladnom domu može povećati vaše šanse da obolite od raznih bolesti. Električar je preporučio održavanje temperature u vašem domu između 18°C i 21°C.