Magazin

Ženama se posebno sviđaju ćelavi muškarci, a psiholozi otkrili i zašto

Većina muškaraca bez kose složila bi se da je ćelavost seksi. No s druge strane, većina muškaraca s kosom radije bi zadržala svoju kosu pa očito postoje razlike u mišljenjima oko ove teme. Ipak, postoje neka naučna istraživanja koja sugeriraju da ćelavost ima brojne socijalne prednosti.

Bez obzira na to što svi tvrde suprotno, teško je poreći da je fizički izgled nije važan u društvu. Fizički izgled može odrediti (u određenoj mjeri) karijere, s kakvim se ljudima se družite, s kim ćete se vjenčati i koliko ste općenito socijalno uspješni, objašnjava naučnik Ryan Anderson za Psychology Today.

“Ljudi cijelo vrijeme izvlače zaključke o tuđoj ličnosti na temelju izgleda. Na primjer, ako muškarac ili žena imaju male i škiljave oči pretpostavlja se da je to dominantna osoba. Dok velike oči i pune usne predstavljaju osobu koja je pokorna – objašnjava naučnik.

Istraživanja pokazuju da su fizički atraktivne osobe imaju niz poželjnih osobina, što ne iznenađuje. Svatko tko je imao bilo kakvu interakciju s osobom koja mu je lijepa ili zgodna zna kako se osjećao.

Tradicionalno, ćelavost ili značajan nedostatak kose povezani su s nepoželjnim karakteristikama (slabost, impotencija…). Dok se gusta kosa povezuje uz osobinama kao što snaga i muškost. Muškarci koji se odluče obrijati glavu mogu izgledati znatiželjno jer se obrijana glava u historiji poistovjećivala sa suzdržanom seksualnošću, pa čak i kao “simbolična kastracija”, prenosi “Avaz“.

Istina je da mnogi muškarci briju glavu jer su počeli gubiti kosu. Istraživanja sugeriraju da će otprilike polovica svih muškaraca doživjeti neku vrstu ćelavosti do 50. godine. To je povezano s lošim samopoštovanjem i lošom slikom o svom tijelu, percepcijom da su stari, a može doći i depresije. Tada nije toliko iznenađujuće da muškarci u svijetu troše gotovo 3,5 milijarde dolara pokušavajući spriječiti gubitak kose ili ga sakriti.

Istraživanje objavljeno u Social Psychological and Personality Science otkriva da ćelavi muškarci imaju neke prednosti. Ispitanici (muškarci i žene) ocjenjivali su koliko su muškarci s i bez kose dominantni, ugodni i stari. Rezultati su pokazali da su ćelavi muškarci ocijenjeni kao otprilike godinu dana stariji, malo ugodniji i puno dominantniji.

U drugom dijelu studije, istraživači su dali jednoj skupini sudionika da ocjenjuju fotografije muškaraca s kosom, a druga skupina je ocjenjivala iste muškarce, ali s digitalno uklonjenom kosom. Zanimljivo isti muškarci bez kose ocijenjeni su kao više dominantni i samopouzdani, ali i muževniji i jači. Jedino što ih je nedostatak kose postarao za četiri godine.

Ipak istraživanje je pokazalo da nije isto je li muškarac potpuno ćelav ili je tek počeo ostajati bez kose. Samo potpuno ćelavi muškarci su ostavljali dojam kao dominantniji, muževniji i jači, ali i da imaju osobine vođe. Iz svega ovoga vrlo je lako zaključiti da ćelavost više nije znak muške slabosti i nedostatak testosterona, a to je razlog zašto mnogi uspješni muškarci ponosno pokazuju svoj “nedostatak”. Zapravo su različita istraživanja pokazala da muškarac bez kose predstavlja novu macho ljepotu i da se to ženama sviđa!