Zašto trudnice na porođaju ne smiju imati nalakirane nokte?

Priprema za porođaj podrazumijeva fizičku pripremu, ali i pripremu svega što će rodilji biti potrebno dok je u bolnici. Među najvažnijim pravilima jest da trudnica ne smije doći na porođaj s nalakiranim noktima.

Zašto je “zabranjeno” imati nalakirane nokte na porođaju?

Je li u pitanju estetika ili pravila bolnice ili nešto treće?

Pravilo da nokti ne smiju biti nalakirani kada trudnica krene na porođaj vezuje se isključivo za njezinu sigurnost i zdravstveno stanje, piše Bebac. Naime, preko noktiju se može vidjeti mnogo toga – kada su u pitanju promjene u zdravstvenom stanju ili simptomi nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Što se sve može vidjeti na noktima?

Zdravlje i izgled, ali i kvaliteta noktiju mogu pokazivati mnogo više nego što mislimo. Meki, krti i lako lomljivi nokti pokazuju da organizmu nedostaje željeza i cinka, ali i vitamina B, A i C.

Isto tako i druge promjene na noktima mogu jasno pokazati zdravstveni problem – što u nekim slučajevima može biti vrlo važno da bi se reagiralo na vrijeme i na odgovarajući način.

Promjene na noktima koje se mogu primijetiti tijekom porođaja važne su liječnicima da bi na vrijeme otkrili moguće komplikacije. Kad su nokti rodilje bezbojni i prirodno ružičasti – sve je u redu, ali ukoliko dođe do promjene u boji te postanu bijeli, a kasnije i modri – to pokazuje nedostatak kisika u organizmu, što je vrlo opasno tijekom porođaja.

Upravo zato je važno da nokti rodilje ne budu namazani da bi se ovakav problem na vrijeme otkrio – a nokti će to najbrže i najjasnije pokazati.