Magazin

ZAŠTO SVAKI LIFT IMA OGLEDALO: Razlog je iznenđujući, KLADIMO SE DA POJMA NISTE IMALI

Da li znate zašto liftovi imaju ogledala? Nije zbog fotkanja!

Kad uđemo u lift, najčešće se pogledamo u ogledalo radi posljenjdnje provjere prije nego što izašemo napolje – popravimo frizuru, šminku, vežemo šal, a bogami i “opalimo” neki selfi… Činimo to rutinski i ne pitajući se, zapravo, zašto u liftovima uopšte postoje ogledala.

1. Iluzija brzine

Kako su stambene i poslovne zgrade postajale sve više i više, pa je penjanje uz stepenice postajalo sve napornije, tako je ugradnja liftova postala imperativ. Međutim, uprkos ovom napretku, ljudi su izbegavali da se voze liftom, što iz straha, a djelimično i što zato su im se činilo da ide previše sporo. Mnogi su se žalili, a ispostavilo se da bi “ubrzanje” kojom se lift kreće gore-dole mnogo koštalo, pa su proizvođači smislili genijalan trik – da stave u njega ogledalo. Putnici su sada imali drugu zanimaciju, pa nisu obraćali pažnju na vreme provedeno u vožnji. Čak su i prijavljivali da se zaista kreću brže, iako se dizajn i brzina uopšte nisu promenili.

2. Klaustrofobija

Klaustrofobija u liftu je veoma čest problem. Mali prostor, nedostatak vazduha, nemogućnost razumevanja kako ovo “sokoćalo” funkcioniše, strah od visine i druge fobije uznemiravali su ljude i izazivali anksioznost. Prisustvo ogledala u liftu pomaže da se riješe ovi problemi: smanjuje se anksioznost i stvara osjećaj većeg prostora. Osim toga, putnik u liftu na podsvjesnom nivou nema osjećaj da je sam, kao u zamci, jer vidi svoj odraz u ogledalu.

3. Bezbjednost

Ogledalo stvara osjećaj sigurnosti kada se osobe koje se međusobno ne poznaju voze u kabini. Omogućava vam da neprimjetno prate pokrete drugih. Psiholozi tvrde da prisustvo ogledala pozitivno utiče na putnike i doprinosi poštovanju opšteprihvaćenih normi ponašanja. Ispostavilo se da su slučajevi vandalizma veoma rijetki u liftovima sa ogledalima. Kada se čovjek vidi u odrazu, počinje da se ponaša “pristojno”, čak i kad je sasvim sam u kabini. Dakle, ogledalo u liftu nije samo stvar dizajna, već neka vrsta mjere psihološkog uticaja na putnika.

4. Dosada

Nije rijetkost da se osoba koja se vzi loftom dosađuje, a ogledalo je tu na “prekrati” vreme. Bolje je gledati u svoj odraz nego u prazan zid ili u pod. Pa tako većina često dosadu “ubija” tako što se fotografiše u liftu, što možete da primetite po društvenim mrežema. retko koja osoba nema selfi iz lifta…

5. Pomoć osobama sa invaliditetom

Ogledalo pomaže osobi u invalidskim kolicima da se popne liftom bez potrebe da se okreće u njemu. Dimenzije lifta ne dozvoljavaju vam uvijek da se okrećete u njemu u invalidskim kolicima, u ovom slučaju ogledalo pomaže, gledajući u odraz, možete bezbedno da ulazite i izlazite iz kabine unazad bez okretanja.