Magazin

Zanimljivo otkriće: Neobične “nebeske jame” se pojavljuju usred šume u južnoj Kini

Iako rupe usred šume izgledaju neobično i pomalo zastrašujuće, u ovom dijelu Kine su relativno česta pojava.

U Kini se nazivaju Tiankeng ili nebeske jame, a samo u Guangxi Zhuangu pronađeno je oko njih tridesetak. Južnokineska autonomna regija Guangxi Zhuang ovih dana privlači pažnju zanimljivim otkrićem.

Nuačnici na čelu s Chenom Lixinom nedavno su na ovom području otkrili novu vrtaču koja je dugačka 306 metara, široka 150 metara i duboka čak 192 metara. Na dnu tog prirodnog čuda se nalazi dobro očuvana primitivna šuma sa stablima visokim i do 40 metara te brojnim biljem, prenosi punkufer.hr. “Ne bi me iznenadilo kada bismo otkrili da se tamo nalaze vrste koje dosad nisu bile poznate ili opisane od strane znanstvenika,” izjavio je Chen Lixin kineskim medijima. Iako rupe usred šume izgledaju neobično i pomalo zastrašujuće, u ovom dijelu Kine su relativno česta pojava.

U Kini se nazivaju Tiankeng ili nebeske jame, a samo u Guangxi Zhuangu pronađeno je oko njih tridesetak.

Krška topografija koja je karakteristična za južni dio Kine zaslužna je za često stvaranje tih ljevkastih, okruglih i duguljastih udubljenja u kršu.

No zbog lokalnih razlika u geologiji, klimi i drugim faktorima ovdje su vrtače, ali i ulazi u špilje dramatičniji i veći nego u dobrom dijelu ostatka svijeta. Naučnici ističu da vrtače mogu imati vrlo važnu ulogu u prirodi te sadržavati zalihe podzemnih voda ili krških vodonosnika čijom se vodom koriste milioni ljudi diljem svijeta. (Tuzlanski.ba)