Magazin

Za zdravlje vaše mačkice: Evo šta ne smijete da radite “tamo dolje”

Za zdravlje “tamo dolje” najvažnije je ne ugrožavati njenu prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima, ali u moderno doba to je često nemoguće.

Na primjer, dok ginekolozi savjetuju izbjegavanje svakodnevnog nošenja dnevnih uložaka kao i redovno korištenje tampona za vrijeme menstruacije, rijetko koja žena se toga pridržava jer tim proizvodima olakšavaju život.

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao “nužni”.

Pere se samo s vodom

Mit je kako “tamo dolje” treba prati posebnim šamponima i kupkama, jer taj organ prirodno ima kiselije okruženje i visok pH. Sredstva za pranje koja narušavaju taj pH mogu da izazovu upale i gljivice, a ginekolozi savetuju da je najbolja higijena pranje vodom jednom dnevno.

Uske pantalone i sintetički donji veš su saveznici gljivica

Odjeća od vještačkih materijala kao i krojevi koji su suviše uski ne omogućavaju va**ni da “diše”, ali se koriste zbog modnih trendova. Plastični materijali poput elastina ili poliestera “zarobe” prirodan iscjedak iz vagine, a pamuk i odjeća komotnog kroja daleko su najbolji izbor.

Upale

Izbjegavanje mliječnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlijekom su najbolji prirodni saveznih zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini.

Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima koja ubija zdrave bakterije u va**ni, a često su rezultat gljivica. Kod čestih upala dobro je dodati što više bijelog luka u ishranu, koji djeluje kao prirodni antibiotik.

Hormonske tegobe

Fitostilterapija ima dokazano veliki značaj u liječenju ženskih bolesti, a i doprinosi ravnoteži hormona. Kao najbolji biljni dodatak ishrani ističe se kostrika (veprina) kao čudotvorna biljka za ravnotežu hormona, posebno kod žena s problemom policističnih jajnika, jer usklađuje menstrualni ciklus i podstiče plodnost.

Cimicifuga je najbolji izbor za žene u perimenopauzi i menopauzi, jer dokazano smanjuje neprijatne simptome hormonskog disbalansa kod smanjenja estrogena.

Vrkuta (virak) se od davnina koristi kao biljka koja liječi sve ženske bolesti, jer osim što djeluje na hormone i redovnim korištenjem ublažava bolne menstruacije, jača samu matericu, štiti je od upala i dovodi u red rad jajnika, zbog čega je u narodu poznata i pod imenom “ženski plašt”. (24sata.hr)