Magazin

Ukusne, jeftine, a ne goje: 17 namirnica koje možete da jedete u bilo koje doba dana i noći

Kada je hrana u pitanju, čovek ne zna kada da stane. Poješćemo koliko god da imamo i tražićemo još. Ako nam neko kaže da ne možemo da pojedemo nešto, tada imamo još veću želju. Zato je veoma teško odoleti lepoj ukusnoj hrani kada smo na dijeti. Tada, čim otvorite frižider gledate šta ima sledeće da se jede. Međutim, nije sve u količini hrane već u kalorijama koje unesemo u svoje telo.

Kada je dijeta za gubljenje kilograma u pitanju, važno je da ne jedemo slatkiše i one sitne grickalice kod kojih ne znamo kada da stanemo. Te namirnice su pune kalorija a teško se zasitimo od njih. Zato smo sposobni da pojedemo punu kutiju kolača i da potom tražimo neki smoki, gricko ili čips.

Međutim, postoje namirnice koje imaju veoma mali broj kalorija. Njih možete jesti tokom dana koliko hoćete bez bilo kakvog straha da ćete se udebljati.

Paradajz

Foto: pixabay.com

Paradajz, pored toga što asocira na leto, donosi sa sobom i dosta likopena, Vitamina A, C, B2, folne kiseline, hroma i kalijuma. Možete slobodno da ga jedete kada god hoćete.

Kokice

Foto: pixabay.com

Ovde jedino možete brinuti zbog soli koje obično stavljamo u prekomernim količinama. Kokice, same po sebi ne opterećuju stomak i nemaju mnogo kalorija.

Belanca

Foto: pixabay.com

I belanca možete jesti koliko god hoćete. Ona su savršena za dijetu jer su bogata proteinima. Možete slobodno da ih pomešate sa nekoliko paradajza ili sa malo tucane paprike. To vam je najzdraviji doručak koji možete da napravite.

Grašak

Foto: pixabay.com

Grašak je poprilično bogat vlaknima i proteinima a ima vrlo malo kalorija. Odličan za sportiste.

Dinja

Foto: pixabay.com

Dinja će vas zasladiti, ali neće oštetiti vaše planove za održavanje linije.

Jagode

Foto: pixabay.com

Ova ukusna voćka je puna kalijuma i vlakana. Pored ovoga, pomoćiće vam i kod upala.

Celer

Foto: pixabay.com

Za celer kažu da je najzdravija biljka na svetu. Pored toga što je 90% voda, celer je pun lekovitih elemenata, a oko 30% celera je Vitamin K. Međutim, celer bi trebali da jedete svež. Pet dana nakon branja izgubi sva svoja lekovita svojstva.

Rukola

Foto: pixabay.com

Jeste li zali da u 2 šolje rukole ima samo 10 kalorija. Možete je jesti kao salatu, sa sirom i maslinovim uljem.

Zelena salata

Foto: pixabay.com

Najomiljenija letnja salata. Puna je Vitamina A i Vitamina C. Pored ovoga sadrži i dosta gvožđa i folne kiseline. Možete je slobodno jesti koliko želite.

Krastavci

Foto: pixabay.com

Kao što vidite po izgledu, krastavac u sebi ima mnogo vode. Mi, međutim, i ne znamo koji je deo krastavca koji je zdrav za sve nas. To je ona kora koju skoro svi odbacujemo kada pripremamo salatu. U njoj se nalazi većina korisnih sastojaka krastavca, a naročito beta karoten koji nam treba zbog vida.

Karfiol

Foto: pixabay.com

U karfiolu ima dosta Vitamina C i K. Najbolje da ga jedete svežeg.

Brokuli

Foto: pixabay.com

Brokuli jedite u neograničenim količinama. Jeste da za neke ljude, brokuli praktično smrdi. Ali verujte, ova namirnica je najomiljenija kod sportista. Ima Vitamina A, C, E, i K. Što se tiče ostalih korisnih svojstava, zadovoljava oko 20% dnevnih potreba za vlaknima.

Kelj

Foto: pixabay.com

Kelj je pun joda i ima vrlo malo kalorija.

Grejpfrut

Foto: pixabay.com

Ova voćka je odlična za stabilizaciju nivoa šećera u krvi. Dosta je dobar sagorevač masti, ima veliku količinu Vitamina C, a zbog male kalorijske vrednosti možete da ga jedete koliko god vam je volja.

Kupine

Foto: pixabay.com

Što se kupina tiče, one su bogate antioksidantima i vitaminom C. Da ne pričamo o tom prelepom ukusu. Ako vam se prijete nešto slatko, ne hvatajte se za čokoladu već birajte kupine… ili jagode.

Pomorandže

Foto: pixabay.com

Ovo je jedna od najlepših voćki i (kao i banane) svi ljudi ih vole. Bogate su Vitaminom C, a ona pulpa… tj. ona bela materija koja se nalazi ispod kore sadrži dosta vlakana, pa je dobra za korigovanje funkcije creva i snižavanje nivoa holesterola.

Borovnica

Foto: pixabay.com

Borovnica je dobra za vašu krv. Od svih voćki, borovnice su najbogatije antioksidansima. A ni ova voćka nema mnogo kalorija tako da je možete jesti koliko god želite.