Magazin

TEŠKA I TUŽNA ISTINA: Evo zašto nijedna ljubav ne traje vječno

Naučnici su nepopustljivi: naša osjećanja i logika razvoja ljubavi tijesno su povezani sa biohemijskim procesima u našem organizumu. Čak i ako želimo da ovaj nevjerovatan osjećaj strasti traje zauvijek, naš organizam to ne bi mogao da ostvari. Pogledajte zašto osjećaj zaljubljenosti blijedi i kako možemo da sačuvamo vezu nakon što hormonski koktel prestane da radi.

Kada se zaljubimo, osjećamo euforiju

Naučnici vjeruju da euforija, za koju je okidač strast, ima mnogo toga zajedničkog sa osjećanjem koje iskuse zavisnici od psihoaktivnih supstanci nakon što uzmu još jednu dozu. Ovo se dešava jer mozak i nadbubrežne žlezde luče hormon noradrenalin. Isti hormon se proizvodi nakon korišćenja psihoaktivnih supstanci. Zaljubljena osoba osjeća potrebu da se viđa sa partnerom sve više i više kako bi ponovo doživjela to iskustvo.

Kada se zaljubimo, u našem tijelu se luči hormonski koktel

Kada se zaljubimo, u našem mozgu se događa više hemijskih procesa zbog kojih ne primjećujemo mane partnera. Vjerujemo da naš život ima smisla samo kad smo sa voljenom osobom i emotivno zavisimo od nje. Hormoni ovdje igraju veoma važnu ulogu.

– Oksitocin je odgovoran za emotivnu privrženost i razvoj duboke emotivne povezanosti između partnera. Ako hipotalamus luči dovoljno oksitocina, smanjuje se nivo stresa, a želja postaje intenzivnija.
– Vazopresin je odgovoran za vjernost, želju da brinu jedno o drugom, i kao i oksitocin, emotivnu privrženost.
– Dopamin je hormon zadovoljstva. Njegovo lučenje dovodi do izuzetno prijatnog osjećaja u organizmu. On se luči kada jedemo ili vodimo ljubav.
– Serotonin je odgovoran za sposobnost da osjetimo zadovoljstvo, uveseljava nas i popravlja kvalitet intimnih odnosa.
– Kortizol se naziva hormon stresa i više istraživanja je pokazalo da je njegov nivo veoma visok na početku svake veze.
– Naša zavisnost od hemije ljubavi postaje sve jača zbog feromona. Feromone proizvode naše znojne žljezde (i kod muškaraca i žena) i utiču na receptore sistema čula mirisa.

Ovaj koktel hormona izaziva nekoliko psiholoških reakcija kao što su prekomjerno znojenje, lupanje srca, širenje zjenica, poremećaj spavanja i gubitak apetita.

Zašto osjećaj zaljubljenosti ne traje zauvijek?

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Biološka pravila su stroga: naša zaljubljenost je prolazni hemijski proces koji traje najviše 3 godine.
Tokom evolucije, ljudima je bilo potrebno da prežive. Našim precima bi bilo teško da brinu o djeci, da ih štite i pronalaze hranu da su bili potpuno sami. Osjećaj zaljubljenosti pomagao je parovima da ostanu zajedno radi opstanka njihovog djeteta. Kada bi dijete poraslo, taj osjećaj bi izblijedio.
Za manje od 3 godine, nervni završeci postaju skoro neosjetljivi na lučenje ovih hormona. Sami hormoni se proizvode u mnogo nižim koncentracijama. Moždana funkcija postaje stabilna i hormoni prestaju da stimulišu emotivnu privrženost partnera.

Da li su sve veze osuđene na propast?

Period zaljubljivanja je stresan za naš organizam. Mirni ritam nam mnogo više odgovara. Prava ljubav vjerovatno počinje kada hormon koktela prestane da radi.
Naučnici su otkrili da je osjećaj privrženosti zbog kojeg dugo ostajemo sa partnerom povezan a oksitocinom i vazopresinom. Nivo oksitocina se povećava kada se ljudi grle, vode ljubav, ljube ili samo ćaskaju.
Evo zaključka: dodiri i nježnost su najbolji načini da vam veza potraje. Ne zaboravite da slušate, iskažete zahvalnost, pronalazite kompromis, prevazilazite konflikte i zajedno idete naprijed.

Da li biste željeli da ošamućujući osjećaj zaljubljenosti traje zauvijek?