Magazin

Stručnjaci otkrili: Ove namirnice prirodno izbjeljuju zube

Blistav, beli osmeh odiše samopouzdanjem i pomaže vam da istaknete svoje najbolje crte lica. Ali i godine i količina kafe koju pijete svako jutro mogu dovesti do promene boje—i može biti obeshrabrujuće kada se osećate kao da ne možete pokazati svoje biserne zube. Postoji nekoliko dostupnih tretmana koji mogu popraviti obojeni osmeh, uključujući trake za izbeljivanje ili profesionalne usluge. Ali ako tražite prirodniji i pristupačniji pristup izbeljivanju zubi, razmislite o isprobavanju nekih namirnica koje vam mogu pomoći u izbeljivanju zubi, piše Best Life.

“Iako hrana sama po sebi ne može izbeliti osmeh, postoji nekoliko onih koje vam mogu pomoći u održavanju i poboljšanju vašeg izgleda”, poručio je kozmetički zubar Šon Katli.

Jagode

Jagode su se često preporučivale za zdrav, blistav osmeh. “Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja može pomoći u izbeljivanju zubi”, objašnjava lekar Loren Beker. Jabučna kiselina je prirodno sredstvo za izbeljivanje koje takođe povećava proizvodnju pljuvačke ako imate suva usta, što takođe može pomoći u sprečavanju promjene boje. Međutim, nemojte preterivati ​​s jagodama jer su kisele i vremenom bi mogle da istroše vašu gleđ. Ako ne volite jagode, možete probati lubenice s obzirom na to da i one sadrže jabučnu kiselinu.

Ananas

“Ananas sadrži bromelain, koji može razgraditi mrlje na površini zuba”, kaže zubar Nejtan Oaks. Nutricionistkinja Kelsi Kosta objašnjava da je bromelain enzim koji prati proteine. “To uključuje proteine ​​u vašim slojevima pelikule (sloj proteina iz pljuvačke), koji deluju kao zaštitni štit za vaše zube, ali takođe mogu apsorbovati pigmente iz vaše hrane”, kaže ona. Nutricionistkinja Madelin Laruš naglašava da je važno nabaviti sveži ananas. “Sveži ananas će imati najveći sadržaj bromelaina. Konzervirani ananas gubi bromelain tokom procesa konzerviranja”, poručuje.

Celer

Oaks tvrdi da je celer prirodni abraziv koji može ukloniti površinske mrlje dok ga žvaćete. “Celer je izvrstan izvor vlakana i vitamina poput vitamina C i A, a tekstura ovog povrća može vam pomoći da sastružete čestice i bakterije sa zuba”, dodaje nutricionista Kulaud Sob. “Samo držite konac u blizini, jer celer može biti jako žilav i zapeti između zuba.” I sirovi celer i sirovi krastavac su korisni u higijeni zuba zbog svoje količine vode. “Celer i krastavac uglavnom su voda, čime ispiramo zube dok ih žvaćemo”, kaže nutricionista Cezar Sauza, napominjući da su savršena užina nakon jela.

Soda bikarbona

Iako soda bikarbona nije nešto šta bi odabrali kao užinu, ovaj je sastojak jedan od najstarijih lekova za belji osmeh – možda ste čak primetiti da se reklamira na reklamama za paste za zube. “Na sodu bikarbonu se često gledalo kao na prirodni kućni lek za izbeljivanje. Budite oprezni kada koristite sodu bikarbonu, jer prečesto korišćenje može biti abrazivno za vaše zube”, kaže Beker. Ipak, Katli preporučuje uvođenje sode bikarbone u vašu rutinu. “Mala količina sode bikarbone pomešana s pastom za zube može pomoći da prosvetlite zube kao polu-redovni deo vaše rutine oralne higijene”, kaže on, a prenosi Večernji list.

Šargarepa

Šargarepa takođe spadaju u kategoriju “prirodnih abraziva”, što znači da potencijalno može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja. “Žvakanje hrskave i sirove šargarepe masira vaše desni i pomaže u uklanjanju naslaga i bakterija sa zuba. Šargarepa takođe pomaže u jačanju zubne gleđi obezbeđujući velike količine vitamina”, kaže Sob. Sličan efekat mogu imati jabuke i lisnato povrće.

Mlečni proizvodi

Od malih nogu su nas učili da kalcijum pomaže u održavanju jakih kostiju, uključujući zube. “Mlečni proizvodi poput sira, jogurta i mleka sadrže kalcijum i fosfate koji jačaju gleđ i podupiru remineralizaciju, potencijalno smanjujući površinske mrlje”, objašnjava Oakes. Ova vrsta hrane se takođe bori protiv karijesa, a Laruš napominje da su mlečni proizvodi s visokim udjelom mlečne kiseline, uključujući sveži sir, kiselu pavlaku i grčki jogurt, veoma korisni. “Mlečna kiselina pomaže u zaštiti vaše zubne gleđi, a mi to ne želimo da izgubimo jer kada jednom nestane, više nema”, kaže ona. “Ispod zubne gleđi nalazi se dentin, koji se najlakše boji. Dakle, štiteći zubnu gleđ, u suštini pomažete svojim zubima da ostanu beli.”