Magazin

Šta se događa u telu kada prestanete da pušite?

Prestanak pušenja može biti pravi izazov, ali ljudi koji imaju ovu zavisnost moraju imati dobro razrađen plan i moraju puno da se potrude ako žele uspeti. Ono što je zanimljivo, potrebno je svega nekoliko sati da uvidite promene.

Dakle, što pre prestanete pušiti, pre ćete smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti, kao što su rak, bolesti srca ili pluća i druge bolesti uzrokovane duvanom. Prema Medical News Today, samo 20 minuta nakon što ste prestali pušiti, vaš se krvni pritisak vraća u normalu i vaša se cirkulacija počinje poboljšavati.

Cigarete sadrže mnoge toksine, uključujući ugljični monoksid, koji u velikim dozama može biti smrtonosan i sprečiti kiseonik da dospe u pluća i krv. Tako će telo 12 sati nakon prestanka pušenja eliminisati višak ugljičnog monoksida, a nivo kiseonika u telu će se povećati. Takođe ćete bolje spavati, jer pušači imaju četiri puta veću verovatnost da će razviti poremećaje spavanja od nepušača.

Dan nakon što prestanete pušiti, rizik od razvoja srčanog udara počeće se smanjivati. Takođe, nivo holesterola u krvi će se prilagoditi, a vežbe se više neće činiti napornim, jer će nivo kisika u vašem telu biti veći, što će vam olakšati sposobnost vežbanja.

Pušenje utiče na živčane završetke odgovorne za osećaje mirisa i ukusa, pa ćete nakon prestanka pušenja primetiti da će oni biti „oštriji“. Uspete li se mesec dana kloniti cigareta, videćete da će vam pluća bolje funkcionisati, nećete kašljati i nećete imati problema s disanjem. Takođe će se poboljšati cirkulacija krvi.