Magazin

Šta se događa sa tijelom žene kada ona prestane da ima intimne odnose?

Ako starije žene nemaju redovno se*ksualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na se?ksualne odnose, to može biti jako bolno.

Evo na kojih pet promjena u ženskom tijelu usled nedostatka sek*sualnih odnosa ljekari upozoravaju:

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo „koristi ga ili ga izgubi“.

– Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom „Daleko od pogleda, daleko od srca“ – objašnjava dr. Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalni zidovi se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

– Ako starije žene nemaju redovno sek*sualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na sek*sualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Kuper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje zidova vagine, a oba problema su posledica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će obezbediti da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Loren Strajher.

4. Pojačani bolovi za vreme menstruacije

U nedostatku sek*sualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, sek*sualni odnos za vrijeme ciklusa može da ublaži menstrualne grčeve.

– Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Šnajder.

5. Manji rizik od polnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Sek*sualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Šnajder.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje tokom 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je „učestalost sek?sualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“.