Magazin

Šta bi se dogodilo s vašim tijelom ako bi prestali da nosite donji veš

Sve više žena odriče se donjeg veša radi zdravlja, udobnosti ili izgleda. Medicinski gledano, intimno područje je „najsrećnije i najzdravije kad ima priliku da diše“, rekla je dr. Liza Masterson za PopSugar. Ali pre nego što uzviknete: „Aleluja!“ i ostavite gaćice po strani, možda treba da znate šta se tačno događa s vašim telom kad prestanete da nosite donji veš.

Možete smanjiti rizik od infekcija

Niko ne voli infekcije u intimnom području koje prate neprijatne nuspojave, poput svraba. Ispostavilo se da ako prestanete da nosite donji veš, možete smanjiti šanse za razvoj infekcije, naročito ako ste im inače sklonije. Zašto? Prema dr. Nini Mai „gaćice mogu zarobiti višak vlage i mikroba“ što pogoduje stvaranju bakterija i dovodi do infekcije. Gaćice bi čak mogle da uzrokuju širenje bakterija iz rektuma u trakt, naročito kada je u pitanju nošenje tanga gaćica.

Vaša intimna zona bolje će „disati“

Iako skidanje donjeg veša neposredno pre spavanja nije pravilo, ako to počnete da praktikujete moglo bi sebi pomoći da se malo odmorite, naročito ako rublje nosite tekom celog dana. Jednostavno rečeno, ženskom polnom organu je ponekad potreban svež vazduh, savetuje Alis Keli-Džouns, specijalista ginekologije. „Verujem da bi područje vulve trebalo da bude izloženo vazduhu, baš kao i bilo koje drugo područje vašeg tela“, rekla je za ona za Healthline . Ovaj noćni ritual mogao bi biti posebno koristan za žene osetljive na vaginalne infekcije.

Možete smanjiti rizik od alergijskih reakcija

Bez obzira da li se osećate čudno pri samoj pomisli da ne nosite donji veš ili vam je najnormalnija stvar da želite da vaša intimna zona diše, nije loša ideja barem povremeno prestati s nošenjem veša ako je vaša koža sklona alergijama. Do alergije obično dolazi ako nosite rublje koje je proizvedeno od veštačkih tkanina, zato se često preporučuje pamučno rublje. Takođe i prašak za pranje veša može izazvati alergijsku reakciju.

Možete poboljšati cirkulaciju

Ako prestanete da nosite donji veš, možda se nećete osećati samo prijatnije, već bi mogle i poboljšati cirkulaciju krvi, posebno ako obično nosite tesno i usko donje rublje. Ako duže vreme nosite takav veš, mogle bi da osetite neželjene trnce u tom području, što je rezultat slabe cirkulacije, piše Los Anđeles Tajms.