Novosti

SIGURNO ĆE VAS ZANIMATI: Jasni pokazatelji koliko dugo će trajati vaš brak ili veza

Svaka veza je rizik i svi bismo voljeli da na samom početku znamo koliko će srećna i snažna biti. Ipak, to u ranim fazama veze nije moguće predvidjeti. Međutim, postoje mnogi znakovi koji pokazuju koliko će se par dobro slagati i koliko im veza može potrajati.

Danas vam donosimo neke od tih znakova, koji će vam pomoći da shvatite koliko može bit uspješna vaša veza i vrijedi li da se borite za nju kada nešto krene po zlu.

10. Ponašanje u stresnim situacijama

Ponekad se nađemo u situaciji kada se osjetimo kao da nam izmiče tlo pod nogama. Nekada su to sitnice, a nekada važni događaji koji zahtjevaju momentalnu reakciju. U tim situacijama, važno je kako i vi i vaš partner adekvatno reagujete.

Biće od pomoći da pokušate da izbjegnete previše nagle ili previše spore reakcije. Na primjer, ako vi eksplodirate u stresnim situacijama, miran i staložen partner pomoći će vam da donesete pravu odluku umjesto ishitrene reakcije pod uticajem emocija.

9. Način razmišljanja

I vi i vaš partner se odrasli ljudi, svako sa svojim mišljenjem, sklonostima i pogledima na svijet. Ovi pogledi mogu biti slični i li potpuno različiti. Važno je da shvatite da misli i osjećanja vašeg partnera nisu isti kao vaši.
Nikad ne donosite sami odluke u ime obe strane i ne pretvarajte se da možete čitati misli svog partnera. Postavljanje pitanja i dobijanje odgovora ključ je za zdravu i harmoničnu vezu.

8. Zahtjevi

Ovo se može nadovezati na prethodnu stavku. Ne očekujte od svog partnera da počne da vam čita misli. Budite iskreni i otvoreni sa svojom bliskom osobom i podijelite sa njom svoja osjećanja i brige.
Na primjer, ako nekoga želite da zagrlite, to mu i recite, umjesto da čekate da pogodi šta biste htjeli. Ipak, imajte na umu da je na vama samo da iskažete svoje zahtjeve i želje, a da je na vašem partneru da reaguje u skladu sa svojom voljom, mislima i željama.

7. Lični prostor

Ako sve svoje slobodno vrijeme provodite zajedno, onda će sve brzo preći u rutinu. Treba da ohrabrite jedno drugo da imate sopstvene hobije i da nađete zajedničke aktivnosti uz njih. Odvojte 1-2 dana nedjeljno kada ćete zajedno raditi nešto neobično i zanimljivo. Naučnici su utvrdili da zajedničke uspomene koje stvarate pomažu da održite svoju vezu jakom.

6. Životni planovi

Vaši ciljevi i želje u životu ne treba i ne mogu da budu identični. Ipak, bilo bi sjajno da je definicija uspjeha u životu vašeg partnera slična vašem do nekih granica.
Ako planirate da gradite svoju karijeru do 40. godine, ali vaš partner želi troje djece što je pre moguće, jasno je da ćete imati mnogo nesuglasica. Zato je važno da što prije porazgovarate o prioritetima u životu.

5. Odnos sa prijateljima

Prijatelji su važan dio svačijeg života, i udaljavanje od njih znači da gubimo nešto vrlo bitno. Zbog toga će brižan partner poštovati vaše prijatelje, čak i u sliučaju da mu se ne dopadaju previše. Ovakvo ponašanje pokazatelj je zrelosti i brige za voljenu osobu.

4. Odnos sa rodbinom

Porodica i rodbina su vjerovatno i važniji dio naših života od prijatelja. Zato je dobra veza sa porodicom vašeg partnera ključna za dobar odnos i između vas dvoje.
Ako se stalno sukobljavate da roditeljima vašeg supruga ili vaše supruge, to će postati razlog za sukobe i između vas i vašeg partnera.

3. Zdravi sukobi

Kada već govorimo o sukobima, zdrave svađe mogu biti deo zdrave veze. Ako izlazite sa nekim i imate cilj da se nikad ne posvađate, vjerovatno će se vaša prva svađa završiti raskidom. Umjesto toga, pokušajte da razvijete načine da riješite sukobe i razgovarajte o njima sa svojim partnerom.

2. Proslavljanje uspjeha

Nema ničeg goreg od toga da žvite sa nekim ko nipodaštava vaša postignuća i ne mari za vaš uspeh.
U skladnoj i srećnoj vezi, partneri su sretni zbog uspjeha onog drugog i inspirišu jedno drugo za nova postignuća.

1. Kompromis

U redu je zaboraviti na neke sitnice, ali ne treba zaboraviti na važnost kompromisa u vezi. Ako ne popustite jedno drugom za sitnice, onda ćete imati mnogo nezdravih sukoba, koji mogu rezultirati razvodom.

 

 

Leave a Reply