Magazin

Roditelji su u prošlosti ove stvari dopuštali djeci, a danas bi svi rekli da nisu normalni

Da li se sjećate veselih osamdesetih godina prošlog vijeka? Da li ste tada bili roditelj ili dijete? Nije da su roditelji osamdesetih godina prošlog vijeka bili neoprezni ili neodgovorni.

Iako često izgleda da je tada djetinjstvo bilo bezbrižno, većini današnjih roditelja diže se kosa na glavi od roditeljskog stila iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina.

Evo osam stvari koje su roditelji dopuštali djeci 1980. godine.

1. Djeca su sama ostajala kod kuće i po nekoliko sati dok su roditelji na poslu ili kod prijatelja. Djeca su često sama pravila ručak ili obavljala osnovne kućne poslove, pa su tek onda išla u školu, dok su roditelji bili na poslu.

2. Kacige za bicikl? Šta je to? Djeca su slobodno vozila bicikl i niko nije nosio nikakvu zaštitu: ni na koljenima, ni na glavi.

3. Djeca su se vozila u automobilima, a auto-sjedišta specijalno za njih nisu ni postojala.

Djeca često nisu bila ni vezana na zadnjem sjedištu, a neke su roditelji držali u krilu tokom vožnje.

4. Djeci je bilo dopušteno da se igraju – bilo gdje i s kim god žele!

Sjećate li se onog momenta kada nakon buđenja izađete iz kuće, igra vas ponese pa se kući vratite tek na večeru, jer znate – ako se vratite na ručak, roditelji će vas pitati gdje ste bili. Ovako ste imali svu slobodu da idete gdje želite i da se igrate s čim i s kim god želite.

5. Roditelji nisu obraćali veliku pažnju na to šta djeca jedu i koliko jedu.

Danas majke imaju opsesiju da djeci spreme zdravu hranu, te da djeca ne pretjeraju sa nezdravom hranom. Prije toga nije bilo.

6. Djeca su mogla da piju vodu direktno sa česme i iz baštanskog crijeva.

Danas roditelje plaši činjenica da voda sa česme nije dovoljno zdrava, pa djeci daju filtriranu vodu ili flaširanu. Djeca po parkovima nose flašice sa vodom, a voda sa baštanskog crijeva ne dolazi u obzir. Nismo sigurni da djeca danas znaju i da piju vodu sa crijeva?!

7. Starija djeca su čuvala mlađu djecu.

Recimo, šestogodišnje dijete je čuvalo mlađeg brata ili sestru. Danas to ne dolazi u obzir. Samo odrasle i odgovorne osobe mogu da čuvaju djecu.

8. Djeca su na televiziji mogla da gledaju šta su htjela.

Često su se porodično gledali nasilni filmovi, horor i romantični filmovi. Tako da za djecu nije bilo limita po tom pitanju. (Stil.rs)