Magazin

RODITELJI, PAŽNJA! OVAKO UNIŠTAVATE VLASTITU DJECU: Prestanite da radite ovih 10 grešaka, A BROJ 4 JE NAJGORA

Možda u nekom od ovih problema prepoznate sebe, ali neka vam to bude za nauk da ovo ne radite svom djetetu.

Verovali ili ne, naučno je dokazano da su za veliki broj psihičkih problema odgovorne emocije i iskustva proživljena u detinjstvu!

Sljedeći problemi direktna su posljedica roditeljskog ponašanja prema djeci, za koje vjerujemo da je normalno i uobičajeno!

1. Anksioznost, depresija i nedostatak nezavisnosti

Da li vaši roditelji ili vi spadate u “Roditelje helikoptere”? To su roditelji koji neprestano nadgledaju, proučavaju i kritikuju život deteta. Iako to rade iz dobre namere, previše zaštite vodi do psiholoških problema. Ako vam je teško da donesete odluku bez konsultacije sa roditeljima, vi ste baš tako odgajano dijete, samtraju psiholozi.

2. Štetne navike, zavisnost i ekstremni sportovi

Ukoliko roditelji stalno govore djeci da prave mnogo problema, oni će vremenom zaključiti da bi svijet bio bolji bez njih. Rezultat su mladi ljudi koji nesvjesno traže put da unište sami sebe, obično kroz al*ohol, pušenje, drogu ili ekstremne sportove.

3. Nesposobnost potpunog odmora i relaksacije

“Uozbilji se!”, “Ne glupiraj se okolo!”, “Ne mazi se!” Česte, ali veoma štetne rečenice upućene djeci. One kreiraju previše ozbiljne odrasle osobe, koje ne znaju da se opuste, ne razumeju djecu i preziru djetinjaste ljude.

4. Nedostatak samopouzdanja, želja da se bude poput nekog drugog

Roditelji koji svoju djecu često porede sa “boljom” decom dobiće previše samokritičnog tinejdžera, a zatim i odraslu osobu sa kompleksom niže vrijednosti, prenosi BrightSide. Oni u životu uvijek pokušavaju da urade nešto bolje, dok istovremeno mrze sebe jer nisu superiorni u odnosu na neku drugu osobu.

5. Teškoće u privatnom životu

Ako kao dijete dobijate instrukcije da nikome ne verujete, logično je da ćete izrasti u osobu koja vjeruje da je svijet neprijateljski nastrojeno mjesto puno opaskih zamki, bez trunke dobrote.

6. Traženje roditelja u partneru

“Suviše si mali za to!” Savršen način da odgajite odraslo dijete. Ovakvo dijete vjerovatno će zauvijek ostati “suviše malo”, nezavisno i u partneru će tražiti roditelja da se o njemu stara.

7. Potiskivanje talenta, nedostatak inicijative, destruktivna zabava

Ako roditelj često koristi fraze poput “Nemoj meni da pametuješ” ili “Prestani da maštaš”, odgajiće dete koje nema svoje mišljenje, inicijativu niti sposobnost vođstva. Kad odrastu, ovakva djeca veoma često utapaju svoje ambicije i talente u alkoholu i opasnoj zabavi.

8. Zatvorenost i potiskivanje emocija

Djeca i te kako primećuju nedostatak emocija i osjetljivosti kod roditelja. Kad često slušaju da treba da prestanu da plaču ili se žale, djeca se zatvaraju u sebe. Ta potisnuta osjećanja mogu da prerastu u psihosomatske poremećaje.

9. Teška depresija i osjećaj krivice

“Svega smo se odrekli da bi ti imao to!” Klasično nabijanje krivice koje preplavljuje dušu djeteta i rijetko nestaje. Isti efekat daju i pretnje u vezi ocena u školi – dijete je pod konstantnim stresom, što lako vodi u depresiju.

10. Neodgovornost i nezrelost

Postoji poseban tip previše zaštitnički nastrojenih roditelja, koji ne dozvoljavaju djeci da rade baš ništa. “Ne diraj mačku, ogrebaće te” – samo je jedan od primjera zastrašivanja djeteta da donese bilo kakvu odluku ili proba nešto novo. Uz ovakvo odrastanje, obavezno dolazi i pasivnost i neodgovornost, kao i nesamostalnost.

(Stil.kurir.rs)