Magazin

Prepoznajte toplotni udar: Jedan simptom toplotnog udara možete čuti dok govorite

Od ponedeljka kreće toplotni talas koji bi prema trenutnim prognozama trebalo da traje najmanje cele sledeće nedelje. Zbog toga je potrebno pripaziti i zaštititi se pri izlaganju visokim temperaturama vazduha. Toplotni udar je najteža bolest povezana s vrućim vremenom i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Neki od simptoma, poput visoke telesne temperature, preteranog znojenja i glavobolje, prilično su poznati. Ali postoji nekoliko znakova koji su malo neobičniji, a uključuju uznemirenost, razdražljivost i nejasan govor. Takva ponašanja mogla bi da znače da osoba što pre treba posetiti lekara.

Najčešći simptomi toplotnog udara na koje treba obratiti pažnju su:

vrlo visoka telesna temperatura (iznad 40°C)
promenjeno mentalno stanje
zbunjenost
nerazgovetan govor
umor
gubitak svesti
vruća, suva koža ili obilno znojenje
mučnina i povraćanje
napadi
ubrzano disanje
ubrzani otkucaji srca
glavobolja

Da biste snizili temperaturu, trebalo bi da se sklonite na hladnije mesto, uklonite svu nepotrebnu odeću, poput čarapa, popijete vodu ili rehidrirajući napitak i ohladiti kožu hladnim oblogama, prenosi Index.

Oni stariji od 65 godina ili s postojećim zdravstvenim problemima, uključujući probleme s disanjem i srcem, najviše su izloženi riziku od toplotnog udara. Da biste se zaštitili, pijte više tečnosti , nosite svetlu, laganu odeću i izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 sati. Savetuje se i izbegavanje preterane konzumacije alkohola i ekstremne fizičke vežbe.