Magazin

Prepoznajte da li je vaš partner emocionalni manipulator: Ovih 6 osobina ih odaju

Karmen Harra, poznata američka psihološkinja, ekpsertkinja za veze, autorka bestselera i voditeljka radijskih emisija, otkrila je ‘šest osobina koje su zajedničke svim manipulatorima’.

– Manipulaciju karakteriše vješt uticaj na pojedinca – kaže Hara.

Što se tiče ljubavnih veza, biti s podmuklim partnerom je kao da te vode na uzici, nećeš daleko stići pre nego što te povuče natrag. Manipulacija je karakterisana veštim i često prevarenim uticajem na nečije misli i postupke, objašnjava psihološkinja.

Karmen je predložila da, ako partner pokazuje sledećih šest sklonosti, treba da obratite pažnju na znakove upozorenja za svoje dobro:

Oni su san svakog partnera – na početku

– Manipulator se na početku čini neodoljivo šarmantnim. Ispod ove fasade koriste makijavelističke taktike kako bi postigli ono što žele. Manipulator ima dva lica, javnu stranu koja se čini kao oličenje savršenog partnera i privatnu stranu s kojom se susreću samo jadni pojedinci kojima su prešli u lični prostor – objašnjava Hara.

Možete očekivati ​​da će se manipulator ponašati nečuveno i ogorčeno u trenutku kada ga optužite da je blizu onoga što zaista jeste.

Kako mjeseci ili godine prolaze, slojevi pretvaranja se ljušte i otkrivaju njegovu pravu prirodu.

Oni vole moć

– Manipulatorova prva i glavna ljubav niste vi, nego moć. Oni moraju da vladaju svim okolnostima oko sebe kako bi njima mogli da upravljaju u svoju korist – objašnjava ekspertkinja dodajući da vas, na primer, mogu nagovoriti da se udaljite od porodice stalnim isticanjem svih mana koje imaju.

Naravno, možda se nećete uvek slagati sa svojom majkom ili ćete se sukobiti sa sestrom, ali to nije razlog da napustite svoje voljene.

– Pa ipak, to je upravo ono što kontrolor želi, da vas udalji od onih koji vas vole i koji bi potencijalno mogli da ukažu na to da je vaš partner opasan – upozorava ona.

Manipulator mora da zadrži kontrolu jer u trenutku kad oseti i najmanji pad moći, ili će se obrušiti ili prekinuti vezu.

Oni vas teraju da preispitate svoju stvarnost

– Poznato je da manipulatori koriste lukave, prepredene tehnike koje većina ne vidi kao alarmantne – ističe Hara.

Manipulator će vas nazvati manipulatorom, a toliko su uverljivi da će vas naterati da u to poverujete, napominje. Oni će vas uveriti da nešto nije u redu s vama, nikada s njima.

Jedan od pokazatelja je uveravanje da imate problema s razlikovanjem stvarnosti od mašte.

– Ako izlazite s manipulatorom, možda nikada nećete moći reći šta je šta. S vremenom će takve vrste psiholoških igrica na kraju uzeti ozbiljan mentalni i emocionalni danak – ističe Karmen.

Pozivaju se na konfliktne emocije

Mogli biste da se zapitate kako ćete znati da izlazite s manipulatorom. Vaše emocije su te koje će odati istinu, kao i uvek, ali im morate dopustiti da otkriju ponekad surovu stvarnost bez opravdanja za partnera, predložila je ekspertkinja.

– Kognitivna disonanca je stanje misli ili uverenja koja nisu u skladu s odlukama, odnosno situacije kada su znanje i djelovanje suprotni. Naš um stvara nesklad kada je istina previše neprijatna da bismo se suočili s njom – objašnjava ona.

Možda znate da cigarete uzrokuju razne bolesti, ali to vas ne sprečava da zapalite jednu. Slično tome, možda instinktivno znate da partner ne bi trebalo da se ponaša prema vama na određeni način ili vam radi određene stvari, a ipak ostajete u istoj situaciji.

– Primena kognitivne disonance na vaš odnos s manipulatorom može pomoći da ‘lažete’ sami sebe, ali to neće promeniti ono što osećate, i dalje ćete osećati da nešto užasno nije u redu. Ako se zbog vašeg partnera često osećate teskobno, omalovaženo, beznadežno, frustrirano ili depresivno, znajte da je najvjerojatnije manipulator – upozorava Harra.

Oni vrebaju empatične pojedince

– Kad ih prvi put sretnete, manipulator će se ponašati najbolje, što je vjerojatno da će vas natjerati da se zaljubite u njih. Nakon što ste razvili iskrene osjećaje, oni će početi snažno pritiskati, ali to neće biti nježan čin ili pun ljubavi, to će biti dominantan, izrabljivački i zlostavljački stisak – istaknula je stručnjakinja.

Manipulator može ponuditi blijedi trag odanosti kako biste nastavili vezu, ali njihova privrženost pokazat će se iluzijom.

Prema njezinim riječima, više ste podložni da dođete pod kontrolu manipulatora ako ste autentično ljubazna i brižna osoba.

Imaju nerazvijenu savjest

Manipulator želi da budete što god oni žele, kad god žele. Nemaju problem lagati, varati ili krasti partnera. Psihološki, ne osjećaju dovoljno grižnje savjesti za svoje postupke.

– Njihov nedostatak obzira omogućuje im da tretiraju pojedince kao objekte, a ne ljudska bića vrijedna poštovanja i suosjećanja – ističe Harra.

Budući da je njihova savjest nerazvijena, ne osjećaju moralnu grižnju savjesti da igraju pošteno ili da se prema drugima odnose kao prema sebi jednakima. Ono što se nekom čini pogrešnim čini se sasvim u redu spletkaru, sve dok im pomaže da postignu svoje.

Obratite pozornost na emocije koje partner izaziva u vama i znajte da osjećaji nikada nisu pogrešni – oni su superiorni izvori istine.

Harra upozorava da zapamtite da ljudi lažu, ali vaša intuicija ne, donosi Daily Mail.

– Čak i oni koji imaju manipulativne sklonosti sposobni su poboljšati se, ali moraju se željeti promijeniti i poduzeti potrebne napore. Prekid kontakta s manipulatorom najbolji je način da vratite normalnost i povratite svoju moć – kaže ona.

Ako partner pokazuje ove znakove manipulacije, ohrabrite se i otiđite na vrijeme, s netaknutim zdravim razumom i srećom, zaključila je psihologinja.