Zdravlje

POSTOJE DVA RAZLOGA ZAŠTO SE POJAVLJUJE: Imate li ovakve crvene tačkice po koži? Ovo je razlog zašto

Ako ste na koži ugledali crvenu točkicu koju prije niste imali, ne brinite, radi se o angiomu – malom benignom tumoru koji se sastoji od krvnih žila i potpuno je bezopasan.

Postoje dva razloga zašto se pojavljuje:

Godine života Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim točkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ga znaju imati na grudima. Pojavljuju se zbog promjena na koži i krvnim žilama koje dolaze s godinama.

Problemi sa zdravljem ili loš stil života Ako angiom izgleda kao točka sa krvnim žilicama iz koje se granaju krvne žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom, na bolesti krvožilnog sustava ili hormonsku neravnotežu u tijelu. Ovu vrstu nazivaju – paukoliki (spajder) angiomi.

Kada treba ići liječniku

Primijetite li da crvena točkica neočekivano mijenja veličinu, oblik ili je počela krvariti, posjetite liječnika što je prije moguće.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena prehrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava, prenosi BrightSide.

Riječ stučnjaka

“Angiom nastaje rastom krvnih žila koje se udružuju i tvore crvenkaste tvorbe, najčešće po trupu. Smatra se da uz genetiku važnu ulogu imaju ženski hormoni u žena, iako se angiomi pojavljuju i u muškaraca.

Najčešće se radi o više angioma, a pojedinačni se znatno rjeđe pojavljuju. Nemaju nikakav utjecaj na zdravlje, osim narušavanja estetskog izgleda.” Dodaju kako ih je moguće ukloniti laserom. “U početku nakon tretmana nastaje manja krasta, ili angiom poprimi crnu boju, a tijekom narednih dana nestaje u cijelosti.

Tretman je bezbolan, a osjetljivije osobe mogu osjetiti manje peckanje. Iako broj tretmana ovisi o broju promjena, prosječno je potrebno 1 do 2 tretmana, prenosi Haber.ba