Magazin

Ovu divnu biljku bi svaka žena trebala imati u kući: Evo zašto

Ukoliko nekome želite poželjeti sretan i uspješan život, tad je Spatifilum odličan izbor, jer simbolizira blagostanje obzirom da u pravim uvjetima može cvjetati tijekom cijele godine

Postoji vjerovanje da biljka Spatifilum donosi sreću ženi koja je drži u svom domu pa je stoga neki nazivaju i ‘ženskom srećom’, ali i ‘biljkom mirotvorkom’ (peace Lily). Nekad se vjerovalo da će djevojka brže pronaći ženika darujete li joj ovaj cvijet.

Ukoliko ste ga darovali udatoj ženi, prizvali ste skoro povećanje obitelji novorođenčetom.

Ova biljka ima još nekoliko značenja i simbolike

Najčešće je znak mira, nevinosti, čistoće, iscjeljenja, nade i blagostanja. Često se uzgaja ili daruje kao znak simpatije, dugovječnosti, ljepote, ponovnog rođenja, čednosti ili dobrih vrlina.

Na Spatifilum mnogi gledaju kao na znak mira i spokoja, jer njegov bijeli cvijet podsjeća na bijelu zastavu koja se u cijelom svijetu prepoznaje kao znak primirja. Dakle, ako želite prekinuti staru svađu, slanje ove biljke osobi s kojom ste u svađi je odlična ideja.

Također, kako je cvijet bijele boje, ova biljka se od davnina povezivala s čistoćom i čednošću. Prema Feng Shuiju, Spatifilum se može povezati s čistoćom nečije duše i okoline.

Vjeruje se da držanje ove biljke u kući pomaže eliminirati sve vrste negativne energije i unijeti pozitivne vibracije u dom. Osim toga, znanstveno je dokazano da pomaže pročistiti toksine iz zraka.
Još jedno popularno značenje Spatifilum odnosi se na iscjeljivanje i stvaranje psihičke ravnoteže, što je važno za mirniji i skladniji život. Zbog toga je ova biljka idealan poklon i za nekoga tko se oporavlja od bolesti.

Pokazalo se da mnoge sobne biljke imaju pozitivan učinak na stopu oporavka pacijenata u bolnici, kao i na smanjenje fizičkih i psihičkih simptoma bolesti, prenosi smartgardenguide.com.

Ukoliko nekome želite poželjeti sretan i uspješan život, tad je Spatifilum opet odličan izbor, jer simbolizira i blagostanje obzirom da u pravim uvjetima može cvjetati tijekom cijele godine.

Nećete pogriješiti ni ako ga poklonite osobi koja vam se sviđa i tko vam je poseban. Naime, ovu egzotičnu tropsku biljku pjesnici su znali često spominjati u svojim djelima kako bi opisali privlačnost nekoga prema kome gaje posebne osjećaje.

U Europu je stigao 1870. godine

Spatifilum je porijeklom iz tropskih područja Amerike, posebno Kolumbije i Venezuele, kao i jugoistočne Azije. U Europu je stigao 1870. godine i odmah postao omiljena biljka mnogih. Prilično je lako brinuti o njoj. Voli stajati na sjenovitom mjestu i redovito zalijevanje.

Upozorenje: ova biljka može biti otrovna za mačke ili pse ako je progutaju pa je preporuka držati je podalje od kućnih ljubimaca. (24sata.hr)