Magazin

OVO MUŠKARCE NERVIRA DO SRŽI: A žene to uporno rade

Dok je svaki par priča za sebe, neke se stvari ipak mogu generalizovati. Žene žele biti samostalne, ali istovremeno žele i posebnu pažnju od svojih partnera.

Muškarci, rekli bismo većina, žele veću dozu slobode u vezi.

Moshe Ratson, porodični terapeut s Manhattana i Lori Weinreich, terapeutkinja za parove i socijalna radnica podelili su s čitaocima Women`s Helatha koje su to situacije koje muškarcima najviše smetaju u njihovim vezama.

1. Prigovaranje

Jedan od stereotipa je taj da su žene u ozbiljnim vezama poprilično zahtjevne i uporne. Ovaj dvojac tvrdi kako je to zapravo vrlo korisno za vezu jer će žena često muškarcu uputiti neki podsjetnik, iako će ga muškarac najčešće shvatiti kao kritiku.

– Muškarci često imaju osjećaj da šta god i kako god urade, nisu uradili dobro. Kada se osjete “napadnutima”, oni će se boriti, okrenuti i otići ili zamrznuti i izignorisati – tvrdi Weinreich.

Napominje kako muškarcu treba pristupiti na drukčiji način kako bi se prodrlo do njega. Umjesto da mu uputite prigovor: Opet danas nisi bacio smeće, možete mu reći ovo i postići veći učinak: Danas mi je bio jako težak dan i čeka me još puno obveza. Bilo bi odlično kada bi ti uzeo na sebe da utorkom i petkom ti iznosiš smeće i podijelimo obvezu.

Foto: Unsplash

2. Ona priča, on ne sluša

Muškarci imaju “problema” sa slušanjem i zadržavanjem pažnje kada im žena nešto priča. Bez obzira na to o čemu pričaju, muškarci imaju stav da žene jednostavno pričaju previše.

– Muškarci imaju ograničenu sposobnost slušanja i zadržavanja pažnje i fokusa na određenoj temi, a to može dovesti do problema u komunikaciji i naposlijetku i problema u vezi – tvrdi Ratson.

Žena se u tim situacijama osjeća kao da “priča u prazno”, a muškarac kao da mu se “održava lekcija”.

– To je generalizovani stav, ali žene u globalu misle brže – tvrdi Weinreich.

– Ako muž ne reaguje brzo, to nije zato što on ne želi ili je zlonamjeran. Radi se o tome da je muškarcima potrebno više vremena da procesuiraju informacije. Da bi se komunikacija dovela u neku ravnotežu, ženama preporučuje da postave pitanja na početku razgovora i na taj način ostave vrijeme i prostor da se muškarac aktivno uključi u razgovor.

Foto: Unsplash

3. Sve se vrti samo oko djece

Kada par dobije dijete, cijeli život se drastično promijeni. Mnoge žene se u potpunosti posvete samo djeci, a zanemare ostale aspekte života. Tako i svog partnera. To kod muškarca može lako stvoriti osjećaj zapostavljenosti. Teško je naći vremena za jedno drugo dok su djeca još mala jer im je potrebna sva roditeljska pažnja. Ipak, to ne znači da ne možete učiniti i male gestove i sitnice koje vam se mogu učiniti nevažnima, ali zapravo mogu za vaš odnos učiniti mnogo.

Zagrljaj i poljubac na početku i na kraju dana značiće puno i muškarcu i ženi.

Foto: Unsplash

4. Nedostatak se**a

Se**ualni odnosi važna su stavka u svakoj vezi, a čini se da muškarci ipak žele to malo više i češće nego žene. Važno je ne osuđivati partnera, bez obzira na to o tome je li reč da odbija se** ili ga traži. Razumevanje je vrlo važna stavka u svakom odnosu. Ako vam nedostaje vremena, djecu jedan vikend ostavite kod bake na čuvanje, a vi se posvetite jedno drugome. I jednom nedeljno bolje je od nijednom, piše Večernji.hr.