Magazin

OVO ĆE VAM OTVORITI OČI: 19 mitova i tajni koje su otkrili zaposlenici popularnih lanaca brze hrane

Brza hrana je obično jednostavno i gotovo uvijek ukusno rješenje za dane kada nam se ne da kuhati, ili samo počastiti se. Iza svake narudžbe stoje zaposlenici koji su samo svojim iskustvom otkrili trikove i tajne najpoznatijih lanaca, a sada ih dijele s ostalima.

Imate li neku anegdotu koja se dogodila u fast foodu?

tajne brze hrane
Foto: Reddit

-Istina je da zaposlenici imaju besplatnu hranu, ali samo unutar restorana. Ako žele nešto uzeti, moraju to platiti kao i ostala klijentela.
-Bezalkoholno piće ima drugačiji okus u McDonald’su. Voditelj poslovnice otkrio je da je razina sirupa u bezalkoholnom piću povećana kako bi se okus zadržao i kada se led otopi.

-Unatoč mitu, u mala, srednja i velika pakiranja čipsa ne stane ista količina. Razlika između jednih i drugih doista postoji, a neki su se zaposlenici zadužili to dokazati.
-Pecivo za hamburger se ne peče u tosteru ili na roštilju, već prolazi kroz vertikalni stroj gdje se kriške stavljaju u sredinu nekih tanjura i za nekoliko sekundi izlaze pečene odozdo.

@knowthisispatrick Reply to @badboii_iilol the almighty cheeseburger. What else? #fyp#mcdonalds #burger #food #grillmaster ♬ I Gotta Feeling – The Black Eyed Peas

 

-Napravite tipičan cheeseburger.

-Svi strojevi cvrkutaju kako bi obavijestili zaposlenike kada su proizvodi spremni ili ako postoji problem koji zahtijeva pozornost. Zbog toga se cijelo vrijeme čuju zvučni signali.
-McFlurryjeva lopatica koja izgleda kao beskorisna slamka zapravo je dizajnirana da savršeno udari u poseban stroj koji je okreće za miješanje sladoleda.
-Uobičajeno je da aparati za sladoled ne rade u objektima brze hrane. Ne zato što ih zaposlenici ne žele ponuditi, nego što unatoč pravilnom čišćenju strojevi imaju sitne dijelove koji se lome, a zaposlenici nisu obučeni za njihov popravak.
-Velik dio hrane koju lanci poslužuju samo je podgrijan, a ne svježe pripremljen. Zato je u kuhinjama uobičajeno vidjeti velike kante smrznute hrane. Unatoč tome, svaka franšiza može imati vlastiti način rada. Još uvijek postoji nekoliko trgovina koje rade, primjerice, svježe kiflice od nule.

tajne brze hrane
Foto: Reddit

-Drugi uobičajeni mit je da se strojevi ne čiste često. Ali zapravo je dio politike mjesta da se svaki dan nakon zatvaranja očiste svi strojevi u kojima se priprema hrana.
-Iako je većina hrane zamrznuta, povrće je obično svježe. Novo povrće svakodnevno se pere i reže. Osim toga, imaju posebne rezače i ne rade to nožem ručno, tako da je posao puno brži.
-Za posluživanje dodataka na burgerima lanci koriste posude koje se zbog svoje veličine mogu činiti nepraktičnima. Ali u stvarnosti, ovi su spremnici dizajnirani da ispuste točnu količinu preljeva kako bi osigurali da uvijek ima isti okus bez obzira koju trgovinu posjetite.
-Soda aparati su spojeni crijevima na neke kutije koje se nalaze u kuhinji u kojima se nalaze vrećice s različitim okusima. Kad ponestane arome, moraju promijeniti cijelu kutiju, što je obično malo teško, jer su dosta teške.

-U mnogim su ustanovama zasloni na blagajnama povezani s drugim zaslonima u kuhinji. Tako druga područja mogu vidjeti koja se narudžba traži u tom trenutku i početi je pripremati. Zato narudžbe obično odlaze tako brzo.
-Zaposlenici mogu čuti apsolutno sve što se događa u vašem automobilu od trenutka kada uđete u drive-thru, čak i ako vas još nisu pozdravili.
-Kada pogriješite u narudžbi ili se predomislite, prema politici, morat će vam napraviti potpuno novi proizvod. Ne mogu predati nekom drugom ono što su već napravili, a čak i ako to ne spomenu, trošak će vjerojatno pasti na teret zaposlenika.
Zaposlenici često kreiraju vlastite recepte sa sastojcima dostupnim na jelovniku. Na primjer, neki mladi ljudi napravili su improvizirane churrose s komadićima peciva za hamburger koji su prošli kroz fritezu i posuli šećerom u prahu.

@maellepoulin 11/10 mcdeez churros #mcdonalds #foodhack #mcdonaldshacks #foodtok#fyp #foryou #vibes ♬ gangnam style – 🎧

 

-Tvrtke također brinu o dobrom postupanju s kupcima; U nekim franšizama svaki dan motiviraju zaposlenike da učine dobro djelo i daju popust ili nešto poklanjaju.ili dodatno ako vide da netko ima loš dan.

tajne brze hrane
Foto: Reddit

-Kada postoji dugačak red i mušteriji treba predugo da pronađe novčanik i plati, u nekim slučajevima zaposlenici iskoriste svoje “dobro djelo dana” da požure u redu i odluče kupcu dati besplatnu hranu kako bi se kretali do sljedećeg restorana.

-Iako mnogi ne znaju, ako ne želite piće prilikom naručivanja kombinacije, na nekoliko mjesta postoji mogućnost zamjene proizvoda za neki drugi prilog, poput krumpira. Ne bojte se pitati osoblje.