Magazin

OVE TAČKICE NA NOGAMA VAM KVARE LJETO? Evo kako da ih se riješite, koža će vam biti glatka

Iako se efekt jagode najčešće događa onima koji imaju genetski jače i tamnije dlačice, Brightside piše kako i sami imate utjecaj na to hoće li se dosadni prištići pojaviti.

Efekt jagode mogu uzrokovati tri stvari: prekomjerna proizvodnja keratina koji blokira folikule dlačica pa nastaju kvržice, folikulitis (upala folikula dlake) koji nastaje zbog infekcije ili urastanje dlačica pri čemu dlaka ne probija kroz kožu, već raste unutra i tako formira prištiće kojih se teško riješiti.

Ako se depilirate britvicom, velike su šanse da ćete s ovim imati problema, osobito ako ne mijenjate britvicu često. Stara britvica može uzrokovati iritaciju, a kad se to dogodi, koža oko folikule dlačica potamni i na nogama vam se pojave crne točkice.

Upala folikule je poprilično čest problem i može se manifestirati na razne načine, a jedan od njih je pojava “jagoda nogu”.

Kako ih se riješiti

1. Brijanje u pravom smjeru

Prije brijanja namočite kožu i koristite kremu ili gel za brijanje. Ne zaboravite isprati britvicu nakon svakog poteza i pazite da je redovito mijenjate kako biste smanjili mogućnost iritacije. Britvicu povlačite u smjeru rasta dlačica, što će smanjiti mogućnost pojave točkica.

2. Napravite piling

Redovni piling uklanja mrtvu kožu, zbog čega nove dlačice lakše rastu. To će spriječiti urastanje dlačica i time smanjiti mogućnost pojave jagoda efekta.

3. Hidrirajte kožu

Suha koža neće uzrokovati pojavu prištića, ali je puno izloženija infekcijama i upalama. Redovito nanosite neki hranjivi losion ili kremu kako bi vaša koža imala dovoljno vlage,piše Pressmedia

4. Posjetite kozmetičarku

Ako se crnih točkica ne možete riješiti kod kuće, posavjetujte se s kozmetičarkom. Mogli biste razmisliti o laserskom uklanjanju dlačica kojim se dlačice uništavaju u folikuli.