Novosti

Obratite pažnju na ovih 12 znakova: Na ovim mjestima se ne biste smjeli kupati

Kad je vani vruće, ne možete si pomoći da ne sanjarite o osvježavajuće hladnom kupanju u moru, rijeci ili bazenu. Ali prije nego što zaronite u prirodnu ili umjetnu vodu, uvijek se prvo trebate uvjeriti da je sigurna. Na primjer, obratite pozornost na uzorak valova, provjerite prozirnost vode i bacite pogled na okolinu.

Obilje algi

Foto: Depositphotos.com

U vodi s malo ili bez struje postoji velika vjerojatnost pretjeranog rasta algi. Ako idete na kupanje dok cvjeta, riskirate da se razbolite, pogotovo ako vam voda slučajno uđe u usta. Najopasnije su modrozelene alge ili cijanobakterije. Posljedice trovanja mogu biti različite, uključujući bolove u trbuhu, mučninu, proljev, iritaciju kože i sluznice, vrućicu, vrtoglavicu i slabost.

Ušće rijeka

Foto: Depositphotos.com

Ušće dviju rijeka opasno je mjesto za kupanje. Budući da njihova strujanja mogu varirati u brzini, ulazak u vodenu masu koja se sporo kreće može uzrokovati gubitak kontrole kad voda iznenada promijeni smjer. Susret s ovom vrstom vode vrlo brzo može postati problematičan čak i za fizički spremne ljude, a da ne govorimo o onima koji možda i nisu strastveni posjetitelji teretane.

Obližnji pašnjaci

Foto: Depositphotos.com

Pašnjak ili farma u okolnom području još su jedan znak da neko vodno tijelo nije sigurno. To je zato što u prisustvu velikog broja životinja njihov otpad može završiti u vodi, što može biti opasno ako se slučajno konzumira.

Rip struja

Foto: Depositphotos.com

Glavna opasnost ove struje je što se javlja vrlo blizu obale. Tako se možete, dok ulazite u vodu, iznenada naći usred podmuklog vrtloga.

Trebate STATI ako:

Traka uzburkane vode pojavljuje se okomito na obalu;
Dio vode u blizini obale razlikuje se po boji od ostatka površinske vode;
Pjena se brzo slijeva s obale u more;
Valovi su duž cijele obale, osim jednog dijela koji može biti dug nekoliko stopa.
Ipak, ako vas slučajno uhvati struja, morate znati što učiniti: ne biste trebali pokušavati plivati ​​protiv nje. Umjesto toga, nastavite plivati ​​paralelno s obalom dok ne uspijete izaći iz tog područja. Alternativno, odmah pozovite pomoć.

Mutna voda

Foto: Depositphotos.com

Ako je voda u bazenu neprozirna, najbolje je ne ulaziti. Čak i ako osjetite miris klora, to nije jamstvo sigurnosti. Zamućenost ukazuje na loše održavanje, a loša vidljivost je sama po sebi prijetnja: možda nećete vidjeti što ili tko je u dubokoj vodi. Posebno biste trebali izbjegavati takve bazene na mjestima gdje se kupa mnogo ljudi jer možete dobiti E. coli ili infekciju mokraćnog sustava.

Zastavice za plažu

Foto: Depositphotos.com

Uvijek biste trebali obratiti pozornost na zastavice s upozorenjem na plaži koje su tamo postavile lokalne vlasti. Svaka boja ima posebno značenje: zelena znači da je sigurno plivati, žuta i crvena — umjereno i visoko surfanje i/ili jake struje, plava/ljubičasta — u blizini ima opasnog morskog života.

Ako niste sigurni u značenje zastave, najbolje je potražiti informativni znak ili pitati spasioca.

Cijevi, koje vode u tijelo vode

Foto: Depositphotos.com

Ako se u vodi nalaze sumnjive cijevi, to bi također trebala biti crvena zastavica za svakoga tko želi otići na kupanje. Čak i ako ništa ne teče iz njih u tom trenutku, nema jamstva da se to nije dogodilo, recimo, jučer. Vodeno tijelo u koje se ispušta otpad može predstavljati ozbiljnu opasnost za zdravlje jer prljava voda koja uđe u gastrointestinalni trakt i dođe u dodir s kožom često dovodi do infekcija i trovanja.

Mnoge vodene ptice

Foto: Depositphotos.com

Ako guske, patke, svaAko su se galebovi nastanili u vodi, trebali biste dva puta razmisliti prije plivanja. Obično tamo gdje ima ptica ima i puževa. Potonji pak mogu širiti cerkarijazu, bolest koja se manifestira kao alergijski dermatitis (svrbež i osip na koži).

Komadići meduza na obali

Foto: Depositphotos.com

Kada ste u vodi i oko nje, ne trebate paziti samo na struje, već i na ono što u njima živi. Na primjer, meduza. Ako ih uočite na plaži, ma koliko maleni bili, najbolje je da se ne kupate. To je zato što razne druge opasnosti, poput meduze Irukandji, također mogu vrebati u blizini.

Vrlo topla voda

Foto: Depositphotos.com

Optimalna temperatura vode za kupanje je 77-82°F. Ako je pretoplo, nije sigurno to učiniti. Za vrućeg vremena, prevrući bazen, jezerce ili rijeka su leglo štetnih klica, gdje se mogu razmnožavati ubrzanom brzinom. Stoga je rizik da ćete nešto uhvatiti nakon ronjenja vrlo visok.

Vodeno tijelo neposredno nakon kiše

Foto: Depositphotos.com

Ideja o kupanju u hladnom jezercu odmah nakon jake kiše može se činiti sjajnom, ali nije. To je zato što kišnica u njih ispire mnogo zagađivača iz okolnog područja. vodene površine. Tamo se mogu naći i bakterije i otpad. Takav otrovni “koktel” vrlo lako može biti štetan za vaše zdravlje.

Kvadratni valovi

Foto: Depositphotos.com

Ako na površini vode postoji uzorak kvadratnih ili pravokutnih valova, to se naziva “križno more”. Iako je uistinu lijepa, izuzetno je opasna. Nastaje kada struja vuče vodu u jednom smjeru, a vjetar u drugom. Ovakvim valovima nisu dorasli ni brodovi i motorni čamci, a o osobi da i ne govorimo. Stoga se NE smijete približavati vodi ako ih primijetite.