Magazin

Nema klime? Nema veze! Dom se može rashladiti s nekoliko jednostavnih poteza

Prvi dan ljeta donio nam je toplinski val čiji vrhunac očekujemo u četvrtak kad se u cijeloj Hrvatskoj očekuju temperature od najmanje 36 stupnjeva.

Ako nemate klima uređaj vrućine mogu biti nepodnošljive, zato vam u nastavku donosimo savjete kako rashladiti prostorije alternativnim načinima.

Kako bi što više iskoristili pa makar i blagi pad temperature tijekom noći ispred prozora namjestite ventilatore. Kako bi stvorili što bolji protok zraka ispred jednog prozora namjestite ventilator tako da zrak izvana upuhuje u prostoriju, a drugi ventilator kod drugog prozora okrenite tako da puše prema van i iz prostorije izbacuje topli zrak.

Držite spuštene rolete

Tijekom dana držite spuštene rolete kako vam u prostor ne bi ulazila sunčeva svjetlost i pretvorila sobu u staklenik. Ako nemate rolete niti tamne zavjese, možete se poslužiti komadom kartona kojeg izrežite u obliku prozora, a na stranu koja gleda na van namjestite aluminijsku foliju kako bi odbijala sunčeve zrake. Time ćete dobiti reflektirajuću barijeru.

Zatvorite vrata od prostorija koje ne koristite

Ako veći dio dana boravite u jednoj prostoriji fokusirajte se na to da tu prostoriju držite rashlađenom, a vrata od ostalih zatvorite kako ne bi gubili rashlađeni zrak u prostorijama u kojima nitko ne boravi.

Led ispred ventilatora

Efekt klima uređaja možete postići i postavljenjem leda ispred ventilatora. U plastičnoj boci možete smrznuti vodu i postaviti je ispred ventilatora tako da raspršuje hladni zrak dok puše preko nje. U ovom slučaju budite posebno oprezni da voda ne kapa po uređaju koji je uključen u struju ili ne dođe u doticaj s njim.

Bocu zaleđene vode možete navečer staviti i u krevet, a prije spavanja u zamrzivač možete staviti i plahte da vam prije lijeganja budu rashlađene.

Rashlađujte tijelo

Osim prostorije poželjet ćete rashladiti i tijelo. To možete učiniti pijući hladne napitke, stavljanjem hladnih obloga na zglobove i vrat ili jednostavno tuširanjem u hladnijoj vodi.

Izbjegavajte kuhanje na zatvorenom

Nije potrebno naglašavati kako će vam kuhanje dodatno zagrijati prostor pa ga pokušajte izbjegavati u satima kad su najveće vrućine. Između 10 i 17 sati. (dnevnik.hr)