Magazin

Naučnik koji tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj upozorava na “mega zemljotres” evo gdje

Nizozemski istraživač i naučnik Frank Hoogerbeets koji tvrdi da je predvidio razorne zemljotrese u Turskoj, 27. februara je na YouTube kanalu Sunčevog sistema Geometry Survey (SSGEOS) rekao da bi novi potresi mogli da se dogode.

Kako navodi, zbog posebnog položaja Zemlje, Merkura i Saturna, ove sedmice na Zemlji može doći do “mega zemljotresa” magnitude 8,5 ili više.

“Mnogo očiglednija fluktuacija ponovo je obilježila zapadni Pacifik. Od Kamčatke, Kurilskih ostrva i Japana na sjeveru, preko Filipina, a također i preko Sulavezija, Halmahere, možda čak i preko mora Banda, Indonezija. Mogla bi postati značajna 3. ili 4. marta” rekao je Hougerbits.

Dodao je da bi prva nedjelja marta mogla biti veoma važna.

Ovaj zemljotres moga bi pogoditi ruski Daleki istok i zapadni Pacifik u martu.

“Možemo vidjeti jak ili veoma jak seizmički događaj. Ovo je nešto zbog čega bi svi trebali biti u stanju pripravnosti. Ako se nalazite u području podložnom zemljotresu, uvijek vam je potreban plan za nepredviđene potrese. Bez obzira na prognozu, potreban vam je plan zemljotresa. Kada se tlo počne tresti, trebalo bi da budete u mogućnosti da vrlo brzo izađete iz kuće ili zgrade. Ovo će spasiti živote”, poručio je.

Ruski stručnjaci, odgovarajući na ovu objavu, kritikovali su izjave istraživača. Tako je direktor Instituta za teoriju predviđanja zemljotresa i matematičku geofiziku Ruske akademije nauka Petr Šebalin nazvao Hugerbitsa gatarom, a ne naučnikom.

NEVJEROVATNA SLUČAJNOST

Nizozemski istraživač prije tri dana najavio kako će jugoistok Turske pogoditi jak zemljotres

Direktor Kamčatskog ogranka Geofizičke službe Ruske akademije nauka Danila Čebrov rekao je za RIA Novosti da na poluostrvu nisu zabilježeni najavnici zemljotresa.

Podsjećamo, Hugerbits je 3. februara prognozirao da će “prije ili kasnije” u južnom dijelu Turske, na granici sa Sirijom, doći do potresa magnitude 7,5.

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 dogodili su se 6. februara u intervalu od devet sati u provinciji Kahramanmaras na jugoistoku Turske.

Potres, praćen stotinama naknadnih potresa, osjetio se u 11 provincija zemlje i susjednih država, uključujući Siriju. Vlasti su saopćile da je to “katastrofa vijeka” bez presedana. Broj poginulih u potresima premašio je 45.000, prema Uredu za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD).