Magazin

Naučnici objavili koliko najduže čovjek može živjeti: Podatak je iznenađujući

Istražujući podatke oko 75.000 Nizozemaca čija je točna dob zabilježena u trenutku smrti, statističari sa sveučilišta Tilburg i Erasmus Rotterdam utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog vijeka žena na 115,7 godina. Kod muškaraca ta dob je nešto niža – 114.1 godina. Uzorci su to iz podataka koji obuhvaćaju posljednjih 30 godina, rekao je profesor John Einmahl, jedan od trojice znanstvenika koji su proveli studiju.

“Naravno, prosječni životni vijek se produljio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promijenila”, pojasnio je Einmahl.

Ovdje se ne radi o očekivanom životnom vijeku, nego o životnom vijeku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može živjeti ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom provedenom u Americi, gdje su istraživači otkrili sličan raspon životnog vijeka.

Znanstvenici su utvrdili da je maksimalni životni vijek osobe uglavnom u njenim devedesetima i malo je vjerojatno da će se ikada povećati iznad 115. No, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživjeli 95 u Nizozemskoj u posljednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živjela doživjela je čak 122 godine. Jeanne Louise Calment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je najdulje živjela.

Einmahl je rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mjesec dana. (Index.hr).