Magazin

Napustio nogomet sa 26 godina i postao multimilioner, sada živi kao u filmovima, igrao za Manchester

Reece Wabara je bio nogometaš koji obećava. Sa 16 godina igrao je za juniore Manchester Cityja, a tri godine kasnije, 2010. godine, potpisao je prvi profesionalni ugovor sa Građanima vrijedan 1,2 miliona eura godišnje. Ipak, rano je napustio nogomet i pokrenuo biznis koji mu je promijenio život.

Njegova karijera nije krenula očekivanim putem i defanzivac nije uspio da se afirmiše u prvom timu Cityja odakle je posuđivan u Ipswich, Oldham, Blackpool i Doncaster, a 2014. se razišao sa Cityjem, za koji je odigrao samo jedan zvanični meč.

Potom je igrao u Barnsleyu, Wiganu i Boltonu, a 2017. je odlučio da okači kopačke o klin.

Nekoliko godina prije nego što se povukao iz nogometa, Reece Wabara (31 godina) uložio je oko 17.000 eura u online prodavnicu odjeće, nešto što će mu promijeniti život. Posao je napredovao kako bivši igrač nije ni sanjao, a sada, nakon 10 godina, njegova kompanija ima profit od 37 miliona eura.

Osim toga, Wabara je spreman otvoriti radnju u londonskoj Oxford Street, jednoj od najekskluzivnijih ulica u engleskoj prijestolnici.

“Potpisao sam za Manchester City u periodu tranzicije. Bila su dva-tri trenera i isto toliko gazdi dok sam ja igrao. Znao sam da se moji dani u Cityju bliže kraju i tata mi je uvijek govorio da mi treba druga opcija za finansijsku stabilnost. Kreirali smo Maniere de Voir 2013. godine i lansirali kolekciju. Prva odjeća su bile trenerke, majice i dukserice, stvari u koje sam obukao neke nogometaše koje sam poznavao i tako je sve počelo”, ispričao je i dodao:

“Tranzicija od nogometaša do modnog biznismena bila je postepena. Nisam napredovao u nogometu kako sam namjeravao. Umjesto toga, posao je rastao alarmantnom brzinom i morao sam napraviti izbor” , rekao je Reece Wabara, prenosi The Sun.

Zanimljivo, Wabara je bio saigrač Edina Džeke u Manchester CItyju, a jedini zvanični nastup upisao je protiv Boltona u Premiershipu 22. maja 2011. kada su Građani kao gosti slavili 2:0, a drugi gol je postigao upravo Džeko.

Tokom karijere skupio je 20 nastupa za reprezentaciju Engleske do 20 godina.