Magazin

NA OVOM PITANJU BI I ISKUSNI VOZAČI PALI TEST: Da li plavi automobil smije da skrene lijevo?

Na raskrsnici na slici, u ulici u kojoj semafori pokazuju zeleno svjetlo, poprilična je saobraćajna gužva u njenom donjem. U ovoj situaciji, vozači sa gornje strane raskrsnice ne stupaju na nju budući je saobraćaj u drugom delu ulice, iza raskrsnice, zakrčen, zbog čega ne mogu da prođu dalje.

Vožaču iz donjeg dela ulice, kome vozila sa gornje strane raskrsnice dolaze sa desne strane, semafor pokazuje zeleno svjetlo. On pokušava da skrene u ulicu lijevo.

Pitanje glasi:

Da li plavi automobil smije da skrene lijevo, pre nego što propusti vozila koja mu dolaze sa desne strane?

1. Smije,
2. Ne smije,
3. Smije zato što se vozila koja mu dolaze sa desne strane trenutno ne kreću,
4. Nipošto ne smije prije nego što propusti sva vozila koja mu dolaze sa desne strane.

Plavi automobil, u situaciji na slici, ne smije da skrene lijevo. Dakle, tačan je odgovor pod brojem 2.

Ovo je, inače, trik pitanje, budući da ni zeleno svetlo na semaforu, ni vozila koja mu, u slučaju skretanja, dolaze sa desne strane, nemaju veze sa činjenicom da plavi automobil ne smije da skrene lijevo. Automobil ne sme da skrene zbog toga što se ne nalazi u odgovarajućoj traci za skretanje. Prije eventualnog skretnja levo, vozač bi trebalo da se prestroji u lijevu traku, zatim da sačeka da vozila koja mu dolaze sa desne strane prođu, pa tek onda da izvrši skretanje ulijevo.

Zanimljivo je, takođe, za ovu situaciju napomenuti i to da vozači sa gornje strane raskrsnice koji na nju, zbog saobraćajne gužve u drugom dijelu ulice, ne stupaju – postupaju pravilno, pošto bi u suprotnom blokirali raskrsnicu.