Majka ovako od sina pravi slabića: Čuveni psiholog otkrio grešku koju prave mnoge žene sa muškom djecom

Kada govorimo o obiteljskim odnosima, odgoj koji ne odgovara pravilnom razvoju djeteta može dovesti do stvaranja takozvanog kompleksa „muškarac-dijete“.

Što to znači?

Na primjer, ako otac ne pruža emocionalnu podršku i pažnju majci, ona to može početi tražiti u svom djetetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno. Stoga majka može postati previše brižna i svojom pažnjom “gušiti” sina, vezati ga za sebe i onemogućiti mu da se oslobodi osjećaja ovisnosti o njoj.

Kao dijete takve kompulzivne majke, jednostavno ne može živjeti sam. Majka će stalno ispravljati sve pogreške i donositi sve važne životne odluke umjesto vas sve dok joj to dopuštate. Jung je jasno opisao ovaj odnos.

“I evo čovjeka koji stoji pred vama, živi u prošlosti i pokušava pobjeći iz ovog hladnog i okrutnog svijeta, koji ne može razumjeti. Majka je često uz njega, ne pokazujući nimalo zabrinutosti zbog činjenice da je njezin sin trebao izrasti u muškarca – i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i osnuje vlastitu obitelj.

Svjedočite nekoj vrsti zavjere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedno drugom u varanju stvarnog života.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizirani tajnim sjećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od njegove majke… To nameće određene zahtjeve muškosti čovjeka, njegovom žaru i, iznad sve, njegova hrabrost i odlučnost da učini sve stavio je na kocku. Da bi to učinio, trebat će mu potporu vjerolomnog Erosa, koji je u stanju zaboraviti svoju majku i preživjeti raskid s prvom ljubavi svog života.”

Ta misao je vrlo duboka i možda se nekome čini nerealnim njeno postojanje, ali poanta je da majke koje odgajaju uzdržavanu djecu sve to rade svjesno, htjele to priznati ili ne!

Njihovi sinovi ne mogu pronaći pravu sreću izvan majčinog krila jer ih majke u tome na sve načine ometaju. Sam kompleks majke, kada se detaljno sagleda, prilično je šokantan.

Neki muškarci doista ne mogu postići psihičku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što od njega trebaju. No, za uspješan i neovisan život takvi se muškarci moraju riješiti ovisnosti koju majka osjeća prema njima, prenosi Still Kurir.