Zdravlje

Jeste li probali skandinavsku dijetu – vjerovatno najlakša dijeta na svijetu

Danska nutricionistkinja i direktorka biotehnološke kompanije, Suzi Vengel (Suzy Wengel) osmislila je popularnu dijetu, koja se pokazala toliko efikasnom i lakom, da je njen plan ishrane nazvan najlakšom dijetom na svetu. Cijeli princip dijete izložila je na stranicama knjige „The Scandi Sense Diet“.

Femina će vam objasniti zbog čega je ova dijeta bolja od ostalih i zašto je lekari smatraju neverovatno prostom i jednostavnom.

Kakva je ovo dijeta i zašto je ona tako jednostavna?

Jednostavna je zato što ne morate da izračunavate kalorije, razmišljate o odnosu belančevina, masti i uglenih hidrata i odmeravate porcije po složenim sistemima.

Osnovno pravilo je da svaki obrok treba da se sastoji 4 vrste namirnica, koje se mere šakom: 1 šaka belančevina + 1 šaka ugljenih hidrata + 2 šake povrća + 1 supena kašika masnoće.

Nije potrebno da brojite kalorije i merite porcije, što zaista može da predstvalja problem kada mnogo radite ili ste na putovanju.

Suzi je napravila ovu dijetu za sebe i evo šta kaže, prenosi uspesnazena.com

„Ukoliko držite dijetu koja za vas nije dobra, možete zaista gubiti na težini, ali se nećete osećati dobro: pokvariće vam se ten, kvalitet kose, imaćete glavobolju.

Kada sam rodila drugo dete, naglo sam se ugojila i nikako nisam mogla da oslabim. Imala sam skoro 100 kilograma, što je zaista mnogo, priznaćete. Pokušavajući da oslabim, isprobala sam desetine dijeta. Dodatni problem je bio što sam triput uspevala da skinem po 20-25 kg, ali bih se redovno posle par meseci ugojila još više.

Shvatila sam da stroga ograničenja izazivaju prejedanje i napravila sopstveni plan ishrane. Za 10 meseci sam izgubila skoro 40 kg. Sada imam 60 kg i tu težinu održavam već šest godina.”

Slika s leve strane – nekada, sa 98 kg. Slika desno – sada, sa 61 kg.

Dijetetičari tvrde da se uz pomoć skandinavske dijete može izgubiti u proseku 0,5-1,5 kg nedeljno.

Dobra vest: ipak možete popiti čašu crnog vina, pojesti tanjir špageta i koristiti masnoću za kuvanje. Žene na skandinavskoj dijeti u proseku unose 1500 kalorija, muškarci 2000 kalorija, a pritom ništa ne morate računati.

Kako izgleda dijeta?

Nećete morati dugo da tražite kako izgledaju odgovarajuća jela i kako se pripremaju jer ćete na Instagramu, na heštegu #sensekost pronaći 45.000 fotografija sa receptima ukusnih, a naravno i vrlo zdravih jela.

Evo primjera menija za doručak, ručak i večeru:

Doručak

♦ Povrće (2 šake): nekoliko čeri paradajza i grašak
♦ Belančevine (1 šaka): 2 jajeta
♦ Ugljeni hidrati (1 šaka): 1 parče hleba
♦ Masnoća (1 supena kašika): buter namazan na hleb
♦ Šolja kafe s mlekom

Ručak

♦ Povrće (2 šake): šargarepa, krastavac, paprika, paradajz, pečurke
♦ Belančevine (1 šaka): pašteta, jaje, šnit slanine
♦ Ugljeni hidrati (1 šaka): hleb
♦ Masnoća (1 supena kašika): sir

Večera

♦ Povrće (2 šake): šargarepa, paškanat i špargla
♦ Belančevine (1 šaka): šnicla
♦ Ugljeni hidrati (1 šaka): čaša vina
♦ Masnoća (1 supena kašika): sos bernez i malo butera na kome je prženo povrće